Kramper i benen - orsaker och effektiv behandling

Musklerna i skenorna och fötterna är benägna att ofrivilliga sammandragningar, kallade spasmer eller toniska krampar. Detta tillstånd åtföljs av akut smärta, som kan ta 3-5 minuter och en känsla av stark spänning, musklerna "fossiler". Hantera spasmer lätt, om du känner till deras orsaker och flera effektiva behandlingsmetoder.

Varför mina benar krampa?

Muskelkontraktioner kan förekomma hos friska människor och hos personer med allvarliga kroniska sjukdomar. I det första fallet är orsakerna till konvulsioner följande:

Hos friska vuxna förekommer svalg i benen sällan och snabbt utan att upprepas i framtiden. Om toniska spasmer uppträder regelbundet och kännetecknas av en varaktighet av flera minuter, är det nödvändigt att leta efter provocerande faktorer vid brott mot de inre organen och systemen. Det finns 3 varianter av farliga orsaker, varifrån benen är kramper:

Oavsett att ta reda på varför det finns muskelkontraktioner är det svårt. För att göra en diagnos måste du besöka en specialist, beskriva i detalj de kliniska tecknen som åtföljer anfall och överlämna de föreskrivna testen. Vid samrådet är det viktigt att ange vid vilken tidpunkt på dagen problemet uppstår, hur ofta och för att namnge muskelgruppen som gör ont mer.

Kramper i benen på natten - orsaker

Intensive spasmer i mjuka vävnader indikerar ackumulering av mjölksyra i dem. Antalet ökar om en person sover i ett varmt och trångt rum med brist på syre. En annan vanlig orsak till att benen kramper på natten - vaskulära störningar i kombination med överbelastning av muskler dagen före. På grund av deras överansträngning minskar utflödet av venöst blod under sömnen och inflödet av biologisk vätska i artärerna saktas. Detta orsakar spasmodiska fenomen, smärtssyndrom och känslan av "petrificering" av lemmen.

Kramper kramper mina ben

Skenorna utsätts för ofrivilliga sammandrag oftare än andra muskler, eftersom de upplever en tung belastning under dagen. Toniska kramp i benen kan uppstå av följande skäl:

Korta spasmer i benmusklerna observeras också hos gravida kvinnor, särskilt under andra och tredje trimestern. För full tillväxt och bildande av fostrets benstrukturer krävs ökat intag av kalcium och kalium, så många framtida mammor har en koncentration av dessa spårämnen i kroppen och kortvariga spasmer uppträder.

Fingrar på ben är kramper

Reduktion av fötternas muskler verkar antingen på grund av försämring av blodcirkulationen i små artärer och kapillärer eller mot bakgrund av anomalier av ledband och leder. Kramper i foten och tårna observeras på grund av sådana faktorer:

Vad ska man göra med kramper i benen?

Nödmetoder som stoppar spastisk sammandragning:

Ibland känns attacken på förhand. En person känner av spänning, domningar och ökande smärta i benen - Kramper börjar med dessa symtom. Om det finns listade skyltar behöver du:

 1. Ändra läget av benet, rotera det.
 2. Försök att slappna av dina benmuskler så mycket som möjligt.
 3. Normalisera blodcirkulationen i ben och fötter.

Benkramper på natten - vad ska jag göra?

Den snabbaste metoden att bekämpa spasmer innebär att muskeln sträcker sig. För att eliminera den nattliga krampen i benen, bör händerna dras av tårna. Samtidigt bör du försöka knyta knäet helt så att mjuka vävnader slappnar av. Det finns också för ofta benkramper på natten - vad man ska göra:

 1. Snabbt ta upprättstående position eller sätt dig ner, placera fötterna på golvet. Det är lämpligt att gå på en sval yta.
 2. Gnid försiktigt den täta muskeln. Strokes, pats på benet och skakning hjälper.
 3. Lyft lemmarna genom att placera en hög kudde eller en veckad slöja under klackarna.

Hur man tar bort kramp i benen

Till akutbehandling alternativ för toniska spasmer är en stark stickning av kontrakterade muskler och en stift eller nål prick. Dessa metoder tar omedelbart bort både nattkramper och plötsliga attacker under dagen. Om den trånga lemmen är skarpt knuten, bitad eller prickad växlar de aktiverade nervändarna reflexivt till en annan stimulans och muskeln slappnar av samtidigt.

Hur bli av med kramper i benen?

Regelbundna eller dagliga kramper i sken och fötter bör behandlas på ett övergripande sätt. Kontinuerlig användning av de ovan beskrivna nödmetoderna kan bara hantera symtomen på patologi. För att ta reda på hur man tar bort kramper i benen under en lång tid, måste man genomgå diagnos och bestämma orsakerna till utseendet av toniska sammandragningar i musklerna, samråda med läkare.

Kramper i benen - behandling

Ett enda terapeutiskt system som gör att du kan bli av med toniska spasmer har inte utvecklats. Att välja det optimala sättet att kramper i ben är det möjligt efter att ha upptäckt alla faktorer som framkallar en patologi. Först måste du konsultera en terapeut och ge ett allmänt blodprov för att bedöma kroppens, musklerna och cirkulationssystemet. När diagnosen görs och orsaken till anfallet identifieras, genomförs ytterligare samråd av specialiserade specialister. Behandlingen tillhandahålls av en kardiolog, neuropatolog, phlebologist eller endokrinolog.

Hemterapi för benkramper är att följa flera viktiga regler:

 1. Övervaka vatten- och elektrolytbalansen. Under den heta säsongen ökar mängden vätska som förbrukas.
 2. Välj rätt skor med bra stöd för fotleden och en tillräcklig hiss. Höga klackar ersätt bättre med stabila klackar 3-4 cm höga.
 3. Dagligen för att göra en självständig fotmassage. Det är användbart att gnugga musklerna från tårna till knäet, även om det inte finns några kramper.
 4. Överbelasta inte extremiteterna. När du känner en kraftig trötthet i benen, utseendet av puffiness och domningar i musklerna, slappna av, massage mjuka vävnader.
 5. Ta regelbundet förebyggande doser av vitaminer, kalcium och kalium. Detta är speciellt nödvändigt för gravida kvinnor.

Kramper i benen på natten - behandling

Om spasmer uppträder under sömnen ska du konsultera en kardiolog eller en kärlsjuksköterska och göra dopplerografi. Läkaren kommer att bidra till att identifiera och eliminera orsakerna till stagnation av venöst blod och försämring av blodcirkulationen i artärerna. För att lindra och förhindra kramper i benen på natten kan det vara genom följande aktiviteter:

 1. Mottagande kontrastfack eller omväxlande dousing huden med varmt och kallt vatten innan du lägger dig. För att förbättra blodflödet rekommenderas att man avkroppar läkemedelsväxter som avlägsnar konvulsioner - mynta, fälthästslag, valerian.
 2. Korrigering av kosten. Förhindra spastic muskelkontraktioner genom att berika menyn med produkter som innehåller magnesium, kalcium, D-vitamin och kalium. Dessa ämnen finns närvarande i grönska, bönor, torkade frukter och kli. Dessutom är det nödvändigt att inkludera lever av torskfisk, mejeriprodukter, avokado i kosten.
 3. Utför gymnastik från anfall. Varje morgon behöver du göra enkla övningar - gå "på strumpor", på klackarna, de yttre och inre ytorna på fötterna, vifta tårna, böja och knyta knäna. Ökad muskels elastik hjälper till att undvika återfall av spasmer.

Botemedel mot benkramper

Det finns inga speciella läkemedel avsedda för behandling av plötsliga muskelkontraktioner. Alla droger väljs av den specialiserade läkaren på grundval av diagnosen och de studier som utförts. Det enda vanliga botemedel mot benkramper är piller innehållande mineral och vitaminkomplex. Dessutom kan läkaren råda mottagningen av medel med magnesium och muskelavslappnande medel för att slappna av musklerna.

Läkemedel från benkramper

Effektiva vitamin- och mineralkomplex:

Effektiva preparat av magnesium, vilket möjliggör förhindra kramper i benen:

Speciella lokala mediciner för spasmodiska muskelkontraktioner finns inte heller, så apoteket säljer inte salva från kramper i benen. För att lindra symtomen på patologi kommer det att hjälpa något läkemedel med uppvärmning och irriterande effekt. Undantag är situationer där problemet uppstår av åderbråck. Med denna diagnos ordinerar phlebologen särskilda lokala lösningar som återställer blodcirkulationen, förhindrar bildandet av trombi och utseendet av muskelkramper.