Infektiös meningit

Den omfattande inflammationen i hjärnans serösa membran är en farlig och mycket smittsam sjukdom, särskilt under hösten-vintern, när luften är kall och våt. Infektiös meningit provoceras av olika patogener, oftast virus och bakterier. I de flesta fall orsakas sjukdomen av en kombination av patogena mikroorganismer, så det är extremt sällsynt att bestämma orsaken till inflammatorisk process.

Hur överför smittsam meningit?

Bakterier, protozoer och virus som provocerar den aktuella patologin lever på sjuka slemhinnor. Följaktligen sprider de vid hosta och nysning, liksom när nära kontakter, till exempel under en kyss, användning av vanligt bestick och redskap.

Trots det faktum att meningit överförs av hushålls- och luftburna droppar, är inte alla människor smittade med det. Normal fungerande immunitet ger skydd mot penetrering av patogener i kroppen.

Symtom och konsekvenser av smittsam meningit

Den beskrivna sjukdomen kännetecknas av akuta symptom:

Med snabb och korrekt behandling återvinns vuxna snabbt utan komplikationer. I sällsynta fall utvecklas allvarliga konsekvenser av hjärnhinneinflammation i form av nedsatt funktion av sinnena (syn, hörsel), hjärnarbete, förlamning, nekros och epileptiska anfall. Med den sena sjukvården tillhandahålls ett dödligt utfall.

Behandling och förebyggande av smittsam meningit

Basen för behandling av inflammation av serösa meninger är stöd för immunitet och undertryckande av bakteriell reproduktion, och ytterligare obligatorisk symptomatisk behandling utförs. Patienten tilldelas individuellt flera grupper av droger:

Som förebyggande av hjärnhinneinflammation rekommenderar läkare standardåtgärder för att stärka immuniteten samt vaccinering mot virus som leder till utvecklingen av sjukdomen.