Sprängning av frön hemma

Sprängning av frön hemma har många fördelar. Du kan få kvalitetsplantor för plantering i landet utan kemisk behandling.

Metoder för spiring av frön

  1. Scarification . Den används för frön som har ett mycket tätt skal, vilket påverkar intaget av fukt. I delen av fröet, längst bort från ögat, är manteln snyggt skuren med en skarp kniv eller gnidad med sandpapper.
  2. Soaking . Det utförs i varmt vatten, vars temperatur är 50-60ºі. Frö lämnas i vattnet i 24 timmar. Blötläggning hjälper till att mjuka skalet. När fröna sväller, planteras de icke-torkade.
  3. Stratifiering. Kall hjälper till att väcka några frön. De placeras i kylskåp i en påse med fuktad sand. Stratifieringen gäller i regel 3-5 veckor.
  4. Sprängning i ett paket. Denna metod är lämplig för mycket små frön. På fatet sprids en fuktig servett, på vilken fröna är utlagda. Underlägget placeras i en plastpåse som är bunden. Således skapas ett mini-växthus. Han sätts i en väl upplyst plats. När frön börjar groa, tas de ut och planteras i jorden.

Sprängning av frön hemma för plantor

För att förbereda plantorna planteras fröna i marken, som köptes på en specialiserad butik eller framställdes oberoende. Du kan använda en blandning av gräsmatta, gödsel och sand i proportionerna: 3: 1: 0,25.

Marken vattnas och blandas för att göra den homogen och mättad med fukt. Gör sedan i marken spår med hjälp av en penna, där förberedda frön placeras. Nästa spår utförs på ett avstånd av 2,5-3 cm. När alla frön är sådda, jordas och vattnas.

Efter framväxten av skott 3-4 löv dyker de i olika koppar.

Frösprödningstemperatur

Temperaturen för spiring av frön beror på vilka grödor du ska växa. Till exempel, peppar eller tomater som värme. För dem krävs en temperatur på + 20-25 ° C. Frön placeras ovanför batteriet på fönsterluckorna på fönstren som sträcker sig till öst- eller sydsidorna.

Kål gillar inte värme, det kommer att räcka för det + 15-18ºї, så det är inte placerat bredvid batteriet.

På natten bör temperaturen sänkas. För att göra detta, öppna fönstret och dra i gardinerna så att kall luft faller på vindrutan.

Korrekt spiring av frön innebär en kontinuerlig övervakning av dem. Det är nödvändigt att följa att balansen mellan belysning och temperatur observeras, luften i rummet är inte torr, jorden är tillräckligt fuktig. Detta hjälper dig att odla kvalitetsplantor.