Hur odlar man broccoli?

Gissa vad hemmafruarna säger om det, uttala uttrycket "och det är gott, och det är inte synd att ta det till bordet, och de kommer att äta allt, så det är inte synd". Gissade du inte? Ja det handlar om kål. Kom ihåg hur på vintern får vi det från ett kylskåp eller en källare, krispig, mättad med vitaminer, luktande sommarstuga och sommar. Och tro inte att kål arsenalen är begränsad endast av stora vita huvuden, kål sorter är bra för alla smaker och önskemål. Och låt oss gå undan idag från de uttråkade standarderna och prata om hur man på rätt sätt odlar ovanligt och vansinnigt läckra kålbroccoli i din dacha, slående grannar och hemma med deras hantverk och originalitet. Men först låt oss bekanta oss med broccoli närmare.


Två ord om broccoli kål

För ögat, vant vid de vita bollarna i klassisk kål, kan utseendet på broccoli tyckas vara minst konstigt. Växten är en sorts liten, högst 1 m höjd, ett grenat träd. Nej, hans strumpor är mjuka och saftiga, som passar en kål, men om du inte rör dem, men ser utifrån, är likheten med det exotiska trädet väldigt bra.

Från plantens centrala bagage avgår de tunnare "grenarna" som slutar med blomställningarna. Blomställningarna är inramade av löv och ser ut som blomställningar av blomkål. Och det är inte förvånande, för 2 av dessa sorter - nästa släkting. Broccoliens hemland är östra Medelhavet och Asien. Och själva växten - ett riktigt lagerhus med nödvändiga och sällsynta vitaminer, liksom många spårämnen, alla vet hur användbar broccolaskål för barn . Dessutom är denna typ av kål den mest kalorierade, i 100 g av produkten innehåller endast 30 kcal. Så, kära damer, om du kämpar för en tunn midja och exakta former är broccoli bara för dig. Och nu vänder vi oss till den praktiska studien av frågan.

Hur odlar man broccoliplantor?

Ja, ja, du förstod rätt, broccoli, som någon annan kål, växer från ett litet frö. Så här odlar du broccoliplantor. Först förbereder vi jorden och fröerna. Marken består av sand, torv och torv i andelen 1X1X1. Alla komponenter är väl blandade och täckta i en grund rektangulär kruka.

Fröerna kalibreras först på en 1,5 mm sil och utsätts sedan för en "våt" behandling, vars syfte är att väcka de sovande embryonerna. För att göra detta sänks en trasa med frön i 15 minuter till vatten med en temperatur av 50 C0, sedan i 1 minut i en kall. Sedan finns det en 12-timmars behandling i en minerallösning, till exempel i "Epin-extra", och fullbordar förberedningen av den dagliga närvaron av frön i kylskåpet. Allt, nu är det möjligt att suga broccoli, det kommer säkert att ge vänliga och hälsosamma skott. Frön bör inte vara djupare än 1 cm, annars kommer skotten att vara ojämna. Efter 35-45 dagar från dagen för skott, när plantorna bildar 5-7 av dessa löv, planteras broccoli i jorden för permanent uppehållstillstånd. Förresten, med plockningen kan du och stör inte om du landar de beredda fröerna direkt vid dacha. Det är bara möjligt att göra detta inte tidigare än i början av maj, och inte i slutet av mars, som det var med husväxande. Det finns givetvis mindre incidenter, men du kommer att få en skörd mycket senare.

Växande broccoli i landet, mer omsorg för kulturen

Låt oss nu prata om ytterligare vård för vår vackra kvinna och diskutera frågan om hur man odlar kålbroccoli i landet, i det öppna. Fröer för plantor i detta fall måste förberedas på hösten. Välj en öppen solig plats, enligt följande, gräva ut det och tillsätt lime eller åtminstone natron, för broccoli gillar inte syra.

På våren före planteringen löser du igen jorden, lägger till det organiska materialet i form av pereprevshego hästgödsel eller flytande mullein (1 hink per 1 m2) och tillsätt aska (1 matsked per brunn) och urea (1 tsk per brunn ). De sista 2 komponenterna hälls bäst direkt i brunnarna, som ligger 35 cm i rad och 60 cm i gångarna.

Broccoli älskar sol och fukt, så det bör planteras på en öppen solig plats, en gång i veckan lossa marken till ett djup av 8 cm och vattnas regelbundet rikligt. Också glöm inte om den tidiga weeding och utfodring av organiska gödningsmedel. Första gången de introduceras 20 dagar efter plantering, och sedan igen 10 dagar efter föregående utfodring. Jorden runt växterna kan vara lite pulveriserad med aska, detta kommer att skydda kål från de flesta skadedjur och markoxidation. Här, kanske, och allt om hur man odlar kålbroccoli. Följ dessa enkla rekommendationer, och i augusti väntar du på en riklig skörd av denna ovanliga och arch-användbara grönsak.