Kål - plantering och vård på det öppna marken, de grundläggande reglerna för odling

Även den mest anspråkslösa växten kräver en grundläggande kunskap om jordbruksteknik. Och en sådan grönsak som kål, plantering och vård på det öppna marken, som inte behöver mycket ansträngning, förtjänar uppmärksamhet. Tidig plantering i enlighet med alla regler, noggrann vård - detta är nyckeln till framgångsrik odling av vitkål i trädgården. Låt oss överväga i detalj hur man får en skälig skörd.

Plantering av kål

Det finns några faktorer som måste beaktas. Hur man planterar kål på marken:

 1. Vitt kål som fuktig jord, en plats att växa bör väljas någonstans i låglandet.
 2. Kål behöver ljus, landningsplatsen måste vara solig.
 3. Hon har ett stort antal skadedjur, så du kan inte skörda kål på samma säng om några år.

Före landning är det värt att förbereda jorden ordentligt. I september bör marken grävas grundligt, vilket lämnar marken till det maximala ojämna, för att säkerställa att kålen blir mer fuktig. På våren planeras den torkade jorden noggrant med hjälp av häckar. Sedan planteras kål, plantering och vård på det öppna marken bakom vilket beskrivs i detalj nedan.

Hur man planterar kål i öppna markplantor?

Fröplantor som är lämpliga för plantering anses endast om de har 5-7 blad, och dess höjd är 12-20 cm för de tidigaste sorterna av vitkål, 4-6 löv och 15-20 cm för att mogna i medellånga och sena perioder. Kålplantering på marken görs till ett djup upp till det första bladet, och du måste vara uppmärksam på att tillväxtpunkten när plantering inte täcks av marken. Plantering av kålplanter är nödvändig på kvällen, eller i molnigt väder, så att de soliga strålarna i solen inte skadar plantan.

Avståndet mellan kålplantor i öppen mark

Tänk på hur man planterar kål på den öppna marken med plantor, det första du bör tänka på är storleken på grönsaken. Om du vet ungefär vilken storlek skörden kommer att vara, är det mycket lätt att beräkna systemet - det är bättre att hålla avståndet mellan buskar i två antagna huvuddiametrar. De vanligaste systemen, som kål sitter, så att plantering och vård på marken visade sig vara bekväm, är 50 x 50 cm, 40 x 40 cm, 50 x 40 cm, 70 x 30 cm.

Temperaturen på fröplanta kålplantor på det öppna marken

Resultatet av att växa vitkål beror fortfarande på tiden för plantering av plantor. För varje band kommer de att vara annorlunda, den enda faktorn som är viktig att ta hänsyn till är omgivande temperatur. Plantering av kål i öppna markplanta bör göras om dagtemperaturen når upp till minst 12-14 grader.

Hur man planterar kål på marken med frön?

Om du inte vill göra färdiga plantor av ett antal skäl kan du växa kål på det öppna marken från frön. I detta fall sitter frön direkt i marken. En viktig regel hur man planterar kål på den öppna marken är ett litet djup på hålen, 1,5-3 cm. Efter uppkomsten måste kålen frikopplas och lämnar avståndet mellan buskarna 40 cm. Kålen själv, plantering och vård på det öppna marken skiljer sig inte längre från odla en grönsak på ett plantor sätt.

Villkor för att plantera kål

Den tid då kål kan planteras på den öppna marken med frön måste vara tidigt, annars kommer det att stiga i säsongens värme, och den heta solen kommer sannolikt inte att låta kålen växa i fukt. Ungefärliga datum för plantering av kålfrön - den första april, eventuella vårfrost för det är inte dödligt.

Växande vitkål på marken

Om du är en oerfaren sommar bosatt, och skämmer frågan om hur man odlar kål på den öppna marken, förtvivla inte - att ta hand om henne är inte en noggrann uppgift, även en nybörjare kan enkelt klara av en sådan uppgift. Men det finns några viktiga regler, fast vidhäftning som ger dig ett utmärkt resultat av dina ansträngningar.

Jord för kål på marken

Det är nödvändigt att marken under kålen på den öppna marken är mjuk, lös och homogen, så det är värt att välja henne en plats i landet utan sten, sand och annat. En annan mycket viktig punkt på vården - lossa jorden för att plantera kål. Oavsett hur perfekt jorden är, minst en gång var tionde dag är det nödvändigt att lossa det runt busken och fylla det med syre.

Ta hand om kål på det öppna fältet

Omhändertagande av växten är främst en konstant lossning av marken, kvalitativ befruktning av den, korrekt betoning av tidvattnet och nödvändigtvis avlukning - ogräset måste rengöras omedelbart. Resten av de viktiga aspekterna av hur man bryr sig om kål på den öppna marken, betraktar vi mer i detalj.

Hur man vattenkål på marken?

Mjuk och fuktig jord är en obligatorisk vårdregel för framgångsrik odling, och vattning av kål på marken måste utföras dagligen, det är bättre att använda anordningar som gör att vattnet kan sprayas jämnt. Även med brist på vätska och fukt kan kål bli stel och sluta växa, och ofta kan det inte bli bättre att vattna bättre.

Men på scenen när plantorna bara planteras på det öppna marken finns det andra regler - för de vanliga buskarna är riklig vattning katastrofal och kommer att leda till deras förfall och död. Därför bör den första tiden att plantera marken vara måttligt fuktig och med tiden, när kålen börjar växa aktivt, måste den tillhandahålla vatten dagligen.

Översta dressing av kål på marken

För att få en riklig skörd utan god näring är det svårt att hantera, och vitkål är inte något speciellt. Under den snabba tillväxten av grön massa är det viktigt att ge växten rätt mängd kväve, och när kål bildas är vitkål särskilt i behov av fosfor och kalium.

De grundläggande reglerna än att mata kål på marken:

 1. Gödselmedel införd i fossa under plantering. Den första varianten av utfodring är en komplex blandning, den behöver 0,5 kg humus eller kompost , 1 tesked superfosfat och 2 matskedar ash, denna blandning appliceras på brunnarna. Det andra alternativet är en prydnadsblandning, för vilken du behöver en stor handfull humus eller kompost och tre matskedar med aska, blanda ingredienserna med jorden och sätt dem i hålen.
 2. Den första utfodringen av kål. Om hålen vid landningen har fyllts kan du hoppa över den. Den första utfodringen ska innehålla de flesta kvävebaserade gödselmedel som främjar snabb tillväxt.
 3. Den andra gödseln utförs efter två veckor (10-15 dagar) efter det att de första gödningsmedelblandningarna baserade på Mullein eller kycklinggödsel används ofta.

För kål av senare sorter görs en tredje och fjärde utfodring, som inkluderar svavelsyra kalium och aska - det är inte bara ett näringsämne gödselmedel, utan bidrar också bra till bekämpningen av skadedjur. För topp dressing och samtidig skydd, strös busken med aska. Det är bättre att göra detta på morgonen eller när som helst på dagen efter regnet, så att asken förblir på bladen.

Hur man bildar kål på marken?

Vård av kål betyder också att bushen ska bilda ett huvud, och nyckeln är rätt temperatur för att odla den. För att ordentligt bilda kål bör plantering och vård på det öppna marken vara i en viss temperaturreglering - 14-16 grader av värme under buskens tillväxt. Om temperaturen stiger till ett märke av 25 grader kan huvudets bildning undergrävas, vilket säkert kommer att påverka avkastningen.

Mulching av kål på det öppna marken

Mulching är ett utmärkt alternativ till vanliga vård av växter, vilket underlättar arbetet på platsen. Marken bör vara beredd på hösten - framtida kålbäddar strösas med halm efter grävning, humus kan hällas ovanifrån, jorden får gödsel under vintern, och på våren tillåter inte gräset att groddar sig.

Så snart tiden är lämplig för plantering, planteras kålen med plantor, ytterligare odling och omvårdnad sker i mjuk, fuktig mark. Att plantera plantor i den mulkade jorden är mycket enkel - du behöver bara sprida halm, göra ett litet hål och fyll busken med alla regler med jord och halm. Under tillväxtens framsteg skiljer sig plantorna inte från de plantade på vanligt sätt, förutom viktiga punkter - jorden håller mycket längre vatten, vilket gör att plantorna ofta kan bevattna plantorna, och problemet med ogräs försvinner helt - halmen tillåter inte att de groddar.

Mulching utesluter inte behovet av gödselväxter. Som en mulch används ofta nygräset gräs, ogräs, sågspån och löv av träden. Oavsett vilket alternativ du väljer, kommer den kål som älskar fukt, plantering och omvårdnad på det öppna marken, efter vilket redan har förenklats mycket, att ge det förväntade avkastningen.

Kål sjukdomar i det öppna marken

Som andra odlade växter kan vitkål ibland vara sjuk, i dessa fall kräver det speciell vård, och ibland allvarliga åtgärder. Kål sjukdomar kan helt döda grödan, varje sommar bosatt borde veta om de mest kända av dem.

 1. Kila. Denna sjukdom vid höger kan kallas den farligaste för kål. Vid växter av plantor bildas tillväxt, och som ett resultat roterar hela rotsystemet. Det är mycket lätt att övervinna en köl - om du hittar tröga växter som släpar efter i tillväxt eller död, ta omedelbart bort dem från jorden och strö med lime.
 2. Fruktbar dagg av kål. Sjukdomen påverkar unga växter oftare, det kan erkännas av bladen, som blir grå eller gul med en beröring på undersidan. Behandling utförs med borsyra (en lösning av 500 ml per 10 liter vatten).
 3. Fusarium. Den vanligaste sjukdomen hos kålplantor, som är lätt att känna igen vid fläckarna av gula mellan bladenes vener, blir hela lövet gradvis gult och torkar upp. På grundval av grunden för den skadade kålen kan bruna fläckar urskiljas, och huvudet är ofta för litet och upptar en oregelbunden form. Bli av med sjukdomen är bara möjlig genom att ta bort de drabbade bladen.

Separat uppmärksamhet förtjänar också skadedjur av kål på det öppna marken, vilket kan förstöra hela skörden.

 1. Bladlöss. Små insekter av vit-silverfärg lokaliseras längst ner på bladet och dricker saften av växten och förstör busken. Det är lätt att känna igen skadedjuret på löv som gradvis förlorar sin sanna färg, curl och visne. För att klara bladlusen på kål används sådana insekticider - till exempel kan Carbofos, Iskra, rökning med tobak hjälpa till, vattna med infusion av lökskal eller vitlök.
 2. Kål flyga. Utseendet på detta skadedjur är extremt svårt att skilja från den vanliga husflygen, så det kan vara mycket svårt att känna igen det. I slutet av våren lägger flugan ägg i marken, och efter 7-8 dagar äter larver upp rotsystemet. Känna igen skadedjuret lätt genom att mäta buskar, de nedre bladen förvärvar en mörkgrå färg. För effektiv kontroll av flugan används en 30% lösning av Thiophos - preparatet späds med vatten, koncentrationen av substansen är 0,03% och en busk är 250 gram.