FSH-analys - vad är det?

Blodtestet för hormoner ges för att kunna upptäcka de minsta avvikelserna i kroppen. En typ av sådana studier är analysen av FSH. Vad är detta hormon och vad kan dess indikatorer berätta för?

Blodtestet för FSH (follikelstimulerande hormon) ges, ofta i samband med LH (luteiniserande hormon). Detta görs för att få en mer fullständig bild av hälsotillståndet i allmänhet och särskilt sexuellt system. FSH- och LH-analyser anses vara normala när deras förhållande är mellan 1,5 och 2% av skillnaden.

Vad visar FSH-analysen?

Den minsta avvikelsen från normen när man passerar en analys av hormonet FSH signalerar om olika brott i kroppen av män och kvinnor. Med en ökning av denna kurs har läkaren rätt att göra en av följande diagnoser:

  1. Njurinsufficiens.
  2. Bestrålning från en röntgenstråle.
  3. Klimakteriet.
  4. Hypofys tumör.

Med en minskning av indikatorer kan man misstänka:

  1. Kontakt med bly.
  2. Kirurgisk ingrepp.
  3. Fastan.
  4. Amenorré är frånvaro av menstruation under flera cykler.

Normen hos kvinnor och den allmänna tolkningen av FSH-blodprovet

För att bestämma normen tas följande hormoner i indexen: FSH, LH, progesteron, prolaktin och så vidare.

Prolactin är ett hormon som ingår i kroppen hos en man och en kvinna, men eftersom den anses vara manlig, bör den vara mindre för kvinnor och för en man mer. Normalt borde en kvinna ha 0,2-1,0 ng / ml. Om det överskrids kan en gravid kvinna ha missfall.

FSG är ansvarig för äggstockarna. Vid normal - 4-150 enheter / l - anses hela sexuella systemet som hälsosamt. Med en minskning av FSH hos kvinnor identifieras två naturliga orsaker:

  1. Graviditet.
  2. Intag av hormonella droger.

I annat fall bör avvikelsen av FSH från normen betraktas som ett tecken på sjukdomen.