Födelsetrauma - vad kan hända med barnet och mamma och hur man undviker skador?

Uttrycket "födelsestrauma" i obstetri används vanligtvis för att beteckna skador på organ och system hos både nyfödda och moderna. Det finns många slags sådana patologier, och var och en representerar en viss fara.

Typer av födelsestrauma

Alla skador, när de levereras, kan delas in i:

Ofta skadas vid passage genom födelsekanalen en frukt. Bland de vanliga skadorna hos barnet:

  1. Skador på mjukvävnad - nackdelar, repor, skador på subkutan vävnad, muskel, födelsekanal, cefalotorem.
  2. Födelseskador i muskuloskeletala systemet: sprickor och sprickor i nyckelbenet, lårbenen, axeln, subluxationen av lederna, skador på skallenbenen.
  3. Skador på inre organ: blödningar i levern, binjurar, mjälte.
  4. Skador på centrala nervsystemet: Intrakraniellt födelsestrauma, ryggmärgsskada.
  5. Skador på perifert nervsystem: skador på brachial plexus - Duchene-Erba pares / förlamning eller Dejerine-Clumpke-förlamning, total förlamning, membranpares, skada på ansiktsnerven.

Bland de skador som en kvinna har fått i förlossningsfasen är det nödvändigt att skilja:

Födelseskador hos nyfödda

Neonataltrauma orsakas oftare av en överträdelse av leveransprocessen, födelsek taktik. På grund av detta är hudskador, subkutant fett en frekvent manifestation av födelsetrauma. Bland dem är:

Sådan skada upptäcks genom visuell inspektion av nyfödda. De interna organen och systemen är mycket farliga. En egenskap hos dem är frånvaron av symptom i flera dagar och till och med veckor. För att identifiera dem krävs ytterligare forskningsmetoder. Utfallet beror på behandlingstiden och detektering av födelsestrauma.

Födelsestrauma i moderen

Trauma vid förlossning hos moderen uppstår på grund av missförhållanden, såväl som stora fetala storlekar. Vulvaruproblem förekommer oftare i området med labia minora, klitoris och representerar små sprickor eller tårar. Skador på vagina i den nedre delen av det kombineras ofta med perineums ruptur, och om den övre delen är skadad skadas vaginala och livmoderhalsen. Den centrala tredjedelen av slidan, på grund av sin höga förmåga att sträcka, är sällan skadad. Perineums ruptur förekommer huvudsakligen i andra fasen av arbetet.

Födelsestrauma - orsaker

Analys av möjliga orsaker till patologi gjorde det möjligt att identifiera tre huvudgrupper av faktorer som framkallar en överträdelse:

Så bland de predisponerade "maternella" faktorerna kallas ofta obstetrikare:

En stor grupp orsaker som orsakar födelsestrauma hos barn är de som är direkt relaterade till barnet. Så, brott är ofta citerade:

Bland arbetets anomalier, på grund av vilka det bland annat förekommer födelsekrama i livmoderhalsen, är det nödvändigt att skilja:

Frakturer vid förlossning

Denna typ av trauma vid förlossning hos ett barn orsakas i de flesta fall av en felaktig obstetrisk manual. Oftast är det skada på nyckelbenet, benens eller benens ben (beroende på typ av presentation). Subperiostealfrakturer hos nyckelbenet detekteras av läkare på dag 2-3 efter leverans. Vid denna tidpunkt bildas en tät svullnad, en callus vid läsplatsen. På grund av förskjutningen av benet kan pjäsen inte utföra aktiva rörelser med handtag, men när han försöker passivt börjar han gråta.

Broderi i axeln eller höften åtföljs av brist på rörelse på benen, det är svullnad, deformation, den skadade lemmen förkortas. Vid trauma av denna typ appliceras ett gipsbandage med en preliminär ompositionering av den skadade lemmen. Vid brott i kragebenet sätts barnet på dezobandaget, förutom moderen, rekommenderas att utföra en tät svaddling av det nyfödda barnet.

Födelseskada på ryggraden

Födelseskador på ryggrad hos spädbarn förekommer sällan. I denna patologi kan inkluderas olika typer av överträdelser:

Födelseskador på ryggmärgen kan inte märkas visuellt, men åtföljas av en levande klinisk bild. Det finns tecken på ryggstöt:

Utvecklingen av denna patologi åtföljs av en hög risk för död hos en nyfödd från andningsfel. Sådant födelsestrauma, asfyxi vid vilket det är oundvikligt kan leda till barnets död. Med en gynnsam utveckling av händelserna sker en gradvis regression av ryggstöt. Så, vid ersättning av hypotension kommer spasticitet, det finns vasomotoriska reaktioner, svettning, förbättrar trofinen hos nervösa och muskulösa vävnader. Ljusskador åtföljs av utseendet av neurologiska symtom: förändringar i muskelton, reflexer och motorreaktioner.

Intrakraniellt födelsestrauma hos nyfödda

Intrakraniellt födelsestrauma är en följd av huvudets kompression vid födelsekanalen. Brott sker när fostrets storlek inte matchar det lilla bäckenet eller om arbetsaktiviteten störs (långvarigt arbete). Nästan alltid intrakraniell skada åtföljs av blödning, vilken beroende på lokaliseringsplatsen kan vara:

Födelseskador i nervsystemet

Under födseln är skador på både det centrala och perifera nervsystemet möjligt. Ofta involverade den patologiska processen rötter, plexus, perifera och kraniala nerver. Bland de vanliga lesionerna i det perifera nervsystemet finns ofta:

Födelseskador i centrala nervsystemet bestäms i ett tidigt skede av närvaron av karakteristiska symptom:

Födelsestrauma - symptom

Tecknen på födelsestrauma är så många att läkare förenar dem i flera stora grupper - beroende på vilka organ som skadades. Födelsestrauma hos huvudet, till exempel, åtföljs av följande fenomen:

Huvud tecken på mjukvävnadsskador är:

Om traumatisering av bensystemet säger:

Födelsestrauma - diagnos

Födelsestrauma i livmoderhalsområdet orsakar inte svårigheter vid diagnos - barnets huvud svänger i riktning mot skador, ökning av muskelton från motsatt sida. Skador på de inre organen kräver emellertid uppförandet av hårdmetodforskningsmetoder. Bland de metoder som används för att bestämma:

Behandling av födelseskador

När ett födelsetrauma upptäcks, innebär barnomsorg full kontroll och förebyggande av komplikationer. Mamma får specifika rekommendationer från läkare som måste respekteras fullt ut. I allmänhet reduceras terapin av födelsetrauma till:

Konsekvenser av födelsestrauma

För att säkerställa att barn inte har fysisk och mental retardation efter födselskador måste mödrar uppfylla alla de möten som de får. Födelsetrauman är dock inte alltid traceless. Många nyfödda som genomgått blödningar i binjurarna utvecklar därefter kronisk bihålsinsufficiens. Skador på centrala och perifera nervsystemet är de farligaste, prognosen och konsekvenserna beror på svårighetsgraden hos de neurologiska sjukdomarna.