Endometrioid ovarian cyste - att ta bort eller inte?

Faced med en sådan sjukdom som den endometriida cysten i äggstocken, tänker många kvinnor: att ta bort det eller inte. Läkarens svar på denna fråga är entydigt och positivt. Låt oss ta en närmare titt på denna sjukdom och förstå varför den behandlas endast operativt.

Vad är en endometrioid cyste?

Denna sjukdom hör till en stor grupp av sjukdomar som kallas endometrios . Bildandet av cysten själv börjar med utseendet av ett endometriotiskt fokus lokaliserat på ytan av själva äggstocken. Som ett resultat av de cykliska förändringar som uppstår under menstruationscykeln, ökar fokusen i storlek. Inuti börjar blodvätskan att ackumuleras, vilket då bildar en cyste.

Hur behandlas endometrioidcysten?

"Är det nödvändigt att ta bort den endometriida cysten i äggstocken?" - En fråga som intresserar många av de rättvisare könen som stöter på en sådan kränkning. Det uppstår som regel i form av rädsla för någon form av kirurgisk ingrepp, som är inneboende hos många.

Men trots att det finns ett psykologiskt hinder måste en kvinna finna styrkan att övervinna den. behandling av en sådan sjukdom är endast möjlig på ett operativt sätt. Saken är att att ta hormonella droger kan bara minska manifestationerna av sjukdomen, men blir inte av med cysten.

Vid en sådan operation används ett laparoskop, vilket gör det möjligt att avsevärt minska återhämtning och postoperativ period. I sig själv är denna typ av operation mindre traumatisk, och tack vare användningen av videoutrustning bidrar det till att undvika skador på ett antal lokaliserade kärl och organ.

Efter en framgångsrik operation genomgår en kvinna en behandling med hormonbehandling, vilket underlättar den snabba restaureringen av endometrivävnad och utvecklingen av reproduktionssystemet som helhet.

När en endometrioid ovariecyst blir detekterad, bör en kvinna inte tänka på huruvida den ska avlägsnas och förbereda sig, både moraliskt och fysiskt, för operation.