Bröstborttagning

Kvinnors bröst från de tidigaste tiderna anses vara den främsta symbolen på kvinnlighet och fertilitet. Det är ett ämne av kvinnlig stolthet och ett mål för ökad uppmärksamhet hos männen. Kvinnors bröst var hela tiden beundrade av artister, det sjöngs av poeter. Idag är bröstet oftast talat av mammologer och onkologer. Enligt statistiken är bröstcancer den vanligaste onkologiska sjukdomen i världen. Och ofta är det enda sättet att rädda patientens liv genom operation för att avlägsna bröst eller mastektomi.

I vilka fall tas brösten bort?

De flesta av operationerna för avlägsnande av bröstkörtlar utförs för behandling och förebyggande av cancer, både hos kvinnor och män. Mastektomi används för att avlägsna ytterligare bröstkörtlar, såväl som ytterligare bröstben.

Hur går det att ta bort bröstet?

Operationen för att avlägsna brösttumören utförs under generell anestesi. Kirurgisk ingrepp varar från 1,5 till 4 timmar, beroende på typ av operation. Det finns flera typer av mastektomi, vars val beror på sjukdomsstadiet:

Omedelbart efter att bröstet har tagits bort är det möjligt att rekonstruera det eller skjuta upp det för en senare period.

Postoperativ period efter bröstborttagning

Efter operationen för att ta bort bröstet, förblir patienten på sjukhuset i 2-3 dagar, det här är den mest smärtsamma perioden. Dessutom kan patienten utveckla komplikationer efter avlägsnande av bröstkörtlarna:

När du lämnar hemläkare under de första sex veckorna för att undvika fysisk aktivitet, lyft inte vikter (mer än 2 kg), men lämna inte handen utan att flytta. Vid 1-2 veckor efter operationen är det nödvändigt att konsultera en läkare och diskutera resultaten med honom. Det kan vara nödvändigt att behandla bröstet efter avlägsnande - en strålning eller kemoterapi.

Livet efter bröstborttagning

Bröstborttagning är ett allvarligt psykologiskt trauma för en kvinna: En allvarlig depression kan gå med i smärtan efter att bröstet har tagits bort. Därför rekommenderar läkare att återvända till det normala livet så snart som möjligt. Av stor vikt vid återhämtningen är stöd från släktingar, liksom de som redan har genomgått en mastektomi. Dessutom är det viktigt att ha ett vanligt sexliv - det hjälper en kvinna att inte känna sig defekt.

En månad efter operationen kan du bära protes och två månader senare - tänk på en bröstkonstruktion.