Angiografi av cerebrala kärl

Nu är en av de mest effektiva och högteknologiska undersökningsmetoderna som används i kärlsjukdomar angiografi av cerebrala kärl. Med denna typ kan du visualisera alla mänskliga organ och kärl av vilken storlek som helst, så doktorn kan dra slutsatsen om förekomst av aneurysm, blockering och tumörer. Dessutom används ofta angiografi för att förbereda sig för operation.

Indikationer för angiografi

Denna procedur krävs i sådana situationer:

Nödsangiografi är föreskriven för:

MR-angiografi av cerebrala kärl

Denna procedur innefattar användning av en magnetisk tomografi, som gör att du kan få den bästa bilden. MR-angiografi används för aneurysmer av cerebrala kärl för att bekräfta förekomsten av stenos och ocklusioner. Denna metod är det säkraste sättet att få information om karaktärerna hos fartygen, deras funktion och de processer som förekommer i dem. Cerebral angiografi gör det möjligt att eliminera behovet av kontrastformulering för att få information om hjärnans kärl. Om det är nödvändigt att undersöka tumörer används kontraster. Resultatet av undersökningen är en bild av fartygen med deras detaljerade arrangemang.

CT-angiografi av cerebrala kärl

Denna metod används också för att genomföra en studie av tillståndet i hjärnkärlen. Under undersökningen erhålls tredimensionella bilder, vilket gör det enkelt att skapa angiografiska bilder och studera organ i nödvändig vinkel. Med datormetoden för angiografi går det att få information om hjärnans kärl genom att använda en kontrastjodhaltig substans som, när du passerar genom organen, låter dig få de mest detaljerade bilderna under skanning. Fördelen med MSCT (multi-helical computer angiography) är förmågan att studera ett hjärntank med en diameter på upp till 1 mm och få sin bild i vilken vinkel som helst som inte är tillgänglig för konventionella metoder, såsom kranio-caudal.

Undersökningen är följande:

  1. Innan proceduren börjar injiceras två milliliter av kontrast intravenöst för att kontrollera kroppens reaktion.
  2. Efter att ha övertygats i avsaknad av allergi , ange ett ämne i en ven av en underarm eller en pensel.
  3. Läkaren tittar på kontrast av fartygen ett tag och tar sedan bilder.
  4. Efter att ha bearbetat bilder i speciella program visualiserar man fartygen i olika projektioner.

Kontraindikationer mot angiografi av cerebrala kärl

Eftersom förfarandet kan framkalla några komplikationer är följande grupper av personer förbjudna att utföra en sådan undersökning: