Allergi efter antibiotika

Människor av absolut alla åldersgrupper måste ständigt tillgripa antibakteriella läkemedel. Men vissa patienter lider av intolerans mot dem. Enligt statistiken är en allergi efter att ha tagit antibiotika den vanligaste oönskade reaktionen vid användning av liknande läkemedel. Den exakta orsaken till denna patologi är inte etablerad, men risken för dess förekomst ökar med sådana faktorer som genetisk predisposition, allergi mot vissa livsmedel och pollen.

Symptom på allergi mot antibiotika

Oftast uppträder de första tecknen på läkemedelsintolerans inom 24 timmar från behandlingens början. Vanliga symptom inkluderar dessa manifestationer:

  1. Anafylaktisk chock , bildad omedelbart efter behandling med ett specifikt läkemedel, åtföljs av andningsförhöjning, tryckfall och svullnad.
  2. Ett serumliknande symptom noteras efter minst tre dygns medicineringsbehandling. Patienten får feber, lederna skadar och svullna lymfkörtlar.
  3. Drogfeber kan göra sig känd under de första sju dagarna av antibiotikabehandling. Patienten lider av en hög temperatur som når 40 grader. Efter tre dagar efter att behandlingen avslutats försvinner symtomen.
  4. Lyells syndrom utvecklas i sällsynta fall, kännetecknat av bildandet av stora exsudatfyllda vesiklar på huden.

Utseendet på generella symptom är inte nödvändigt, ibland kan allergier mot antibiotika åtföljas av lokala tecken, till exempel:

Dessutom kan fläckarna på huden vara stora och små och också kombinera till en stor plats. De uppträder vanligtvis under de första timmarna av antibiotikabehandling och försvinner efter det att den slutar.

Behandling av allergier mot antibiotika

Det viktigaste du bör göra är att sluta medicinen omedelbart. Detta kommer att bidra till att signifikant minska reaktionens manifestation.

Läkaren kan, beroende på omfattningen av lesionen, förskriva kroppens rengöring med hjälp av plasmaferes eller andra metoder. Också en lämplig symptomatisk behandling ordineras.

Vanligtvis är utnämningen av ytterligare mediciner inte nödvändig, alla symptom efter avskaffandet av antibiotika passerar självständigt. Om återvinningsprocessen är komplicerad, föreskrivs emellertid patienten glukokortikosteroider och antihistaminer. Vid anafylaktisk chock kämpar patienten för akut inläggning.