Ärtor - plantering och vård

Att plantera ärter på tomten, förlorar förmodligen inte sin betydelse, för vem gillar inte att äta läckra unga ärtor ? Och ändå är denna kultur kalltålig, inte krävande för jordens sammansättning och kan växa för att berika jorden med kväve vilket gör ärter till en utmärkt föregångare för absolut alla vegetabiliska grödor. I det här materialet kommer vi att ge några användbara rekommendationer för plantering, växande och omhändertagande av ärtor, vilket kommer att bidra till att göra denna mindre svåra yrke ännu enklare.

Preplantberedning

Börja förberedelse för att plantera ärtfrön bäst i slutet av mars - början av april. Det första du behöver göra är att välja en öppen solig plats. Om denna odling växer i skuggan, kommer det att påverka smaken av ärter avsevärt. Det bör också ta hänsyn till det faktum att denna växt själv kommer att känna sig bra på någon typ av jord, förutom för mycket surt. Om jorden i ditt område är precis som denna - det här är också fixerbart, bara för normal utveckling är det nödvändigt att introducera lite kalk i det (uppköp).

Korrekt plantering av ärter i tid är också mycket viktigt, detta bör ske under en period när det fortfarande finns tillräckligt med fukt i jorden. För att planterade frön ska spira, tillräckligt med temperatur bara en eller två grader över noll. Unga skott klarar minus temperaturer (upp till -5 grader). Så är vädret passande, frön köps, sängen väljs och förberedd, kan planteras? Du kan, men först måste du veta hur man ordentligt suga ärtor före plantering, det här är exakt det som kommer att diskuteras i nästa avsnitt.

Korrekt sådd

Till att börja med, låt oss se vad som påverkar blötläggning av ärtor före plantering? För det första kommer undermåliga frön i denna process att avvisas. För det andra, efter blötläggning, kommer groddarna att visas mycket snabbare, för att de faktiskt kommer att plantera frön som redan är groda. Denna typ av beredning av ärter för plantering är endast lämplig om jorden fortfarande är fuktig från våren, och om trädgårdsmästaren "saknar" tiden för plantering, är det bättre att vägra från att blötläggas. Men om tiden för såning matchar den rekommenderade tiden, kommer denna procedur bara att gynna.

Blötlägga fröna bäst på en tallrik täckt med en våt bit av vävnad. Storleken på det fuktiga materialet bör överstiga två gånger plåten, då kommer det att vara möjligt att täcka frön med den ovanifrån. Typiskt, för att ärterna ska svälla och proklyulsya är 10-12 timmar tillräckligt, efter det är ärtorna redo för plantering. De frön som inte är proklynulis, lämnar vi i ytterligare 4-5 timmar, och om de inte grobar, är det bättre att kasta bort dem, för att inte förlora dem förgäves.

Vi planterar ärtor var 5-6 centimeter, vilket gör avståndet mellan sängarna inte mindre än 20 centimeter. Om fröna sås till ett djup mindre än 4-5 centimeter, så är det hög sannolikhet att skörden skördas tidigare än fåglarna. För att njuta av de unga ärterna längre, erfarna Jordbrukarna rekommenderar att man inte planterar alla sängar samtidigt, men det är bäst att pausa mellan att plantera varje ny växt på 7-10 dagar. Om du lyssnar på detta råd kan du njuta av gröna ärter i flera veckor längre. Denna växt rekommenderas att endast matas med kvävegödselmedel , och först innan blomningen börjar, gör det senare ingen mening längre. Om inte jorden får tillåtas torka, kan ärtor och böter snabbt bli gula, så du bör inte värma ärterna minst en gång i veckan om det är varmt torrt väder.

Vi hoppas att läsmaterialet kommer att vara användbart för läsaren, och hjälpa till att samla för framtida användning av läckra gröna ärter!