25 fakta om Stephen Hawking som du inte visste exakt

Inte så länge sedan har vår tids geni, en man som med sitt eget exempel bevisat att man alltid måste kämpa för livet, inte ge plats för sjukdom.

Stephen Hawking heter Albert Einstein av vår tid. Tack vare honom lärde världen om många hemligheter i universum, och detta bidrog mycket till utvecklingen av den mänskliga civilisationen. Och trots den framåtskridande agoniserande sjukdomen var Hawking en utmärkt författare, orator och helt enkelt en underbar person. En gång satte han sig som mål att göra vetenskapen mer tillgänglig för varje person, och han lyckades nå detta. Han gick bort den 14 mars 2018 i en ålder av 76 år.

Är du redo att känna till detta geni bättre? Då är det 25 fantastiska fakta om Stephen Hawking som du inte visste förut.

1. I sin ungdom var Hawking galen om matematik, men hans pappa insisterade på att hans son associerar sitt liv med medicin.

Så småningom tog Stephen examen från Oxford University. Han studerade fysik. Senare år 1978 blev han professor i gravitationsfysik, och 1979 - matematik.

2. Du kommer inte att tro, men upp till 8 år kunde den framtida forskaren inte riktigt läsa, och enligt honom i Oxford var han inte bland de bästa studenterna.

3. Sammanträffande eller inte, men Hawking födelsedag (8 januari 1942) sammanföll med 300-årsdagen av Galileos död. Dessutom dog forskaren på Albert Einsteins födelsedag.

4. Han drömde om att skriva en lärobok om fysik som skulle vara förståelig för majoriteten. Lyckligtvis gjorde han det tack vare sin talesynthesizer och hängivna lärjungar. 1988 såg världen populärvetenskapsboken "En kort historia av tiden".

5. 1963 började Hawking visa tecken på amyotrofisk lateralskleros, vilket ledde till förlamning. Läkarna hävdade att han bara hade 2,5 år att leva.

6. Efter en trakeotomi, förlorade Stephen sin röst och behövde dygnet runt vård.

Lyckligtvis 1985 skapade en californisk programmerare en dator vars sensor var fixerad till chefs mobila ansiktsmuskulatur. Tack vare henne lyckades fysikern gadgeten, vilket gjorde det möjligt för honom att kommunicera med människor.

7. Hawking var två gånger gift. Den första fruen gav honom två barn, men fackförbundet med henne varade fram till 1990. Och 1995 giftes det moderna geniet med sin sjuksköterska, med vilken han bodde i 11 år (år 2006 skilde de sig).

8. Den 29 juni 2009, på uppdrag av Stephen Hawking, skickades inbjudningar till en fest som förföll den 28 juni ut.

Och nej, det här är inte ett typsnitt. Detta var en del av tidsresor experimentet. Det är uppenbart att ingen kom till festen. Hawking demonstrerade återigen att tidsresor är en uppfinning, grunden för filmen, men det är verkligen inte ett verkligt faktum. Han sa att hans parti än en gång bevisade att om någon kunde resa genom tiden skulle han göra det för att besöka honom.

9. År 1966 försvarade Hawking sin avhandling om "Expanderande universernas egenskaper".

I grund och botten försökte han visa att början av universums skapelse kunde ge en stor explosion. När det var lagt ut på Internet, blev webbplatsen omedelbart överbelastad med miljontals besök från användare runt om i världen.

10. Stephen Hawking ansåg sig vara ateist och sa att han inte trodde på Gud eller i livet efter livet. Trots detta hävdade han att universum och allas liv är fyllda med mening.

11. Vetenskapsmannen verkade flera gånger i ett par tv-program, bland annat "Star Trek: The Next Generation", "The Simpsons and The Big Bang Theory."

12. Vad kommer att bli mänsklighetens slut enligt Hawks version? Det här är artificiell intelligens, kärnvapenkrig, överbefolkning, pandemi och klimatförändringar. Han var för att hitta ett nytt liv på andra planeter.

13. Vid en ålder av 65 flög Steven i ett speciellt plan för att känna bristen på tyngdkraft. Hela flygningen varade i ca fyra minuter.

14. Det finns en formel som heter "Hawking Equation". Det är grunden för att förstå svarta hål. En gång Stephen sa att han vill att den ska graveras på sin gravsten.

15. Stephen Hawking, tillsammans med sin vän Jim Hartle, utvecklade en teori om universets oändlighet 1983. Detta blev en av de viktigaste prestationerna i en fysikers liv.

16. Stephen Hawking 1997 satsade med John Presqu'll, Stephen William och Kip Thorne på den fullständiga upplagan av British Encyclopedia om att bevara information om materia som tidigare fångats av ett svart hål och därefter släpptes ut av det. Som ett resultat, 2004 vann tvisten av John Presquell.

17. År 1985 led han lunginflammation och var annars en fot i världen. Dessutom erbjöd doktorerna sin fru att koppla från Hawking från livsstödsenheter, som makan svarade: "Nej". Lyckligtvis överlevde forskaren och avslutade skrivandet av boken "A Brief History of Time".

18. Han mottog flera prestigefyllda priser och utmärkelser, inklusive Albert Einstein-priset, Hughes-medalen från Royal Society of London och presidentens medalj av frihet som Barack Obama gav honom.

19. Dessutom var Hawking en barnförfattare. Han och hans dotter Lucy skrev en serie barnböcker, varav den första kallades "George och universums hemligheter".

20. Trots att Stephen Hawking inte trodde på Gud trodde han på existerande civilisations existens.

21. När han sa att om mänskligheten kom upp med hur man använder energi av svarta hål, skulle det lätt kunna ersätta alla jordens energisystem.

22. Han hänvisar till de fysiker som, liksom Neal Degrass Tyson, tror att vårt universum existerar parallellt med andra civilisationer.

23. Stephen Hawking mottog världens största vetenskapliga pris (3 miljoner dollar) för sina prestationer i grundläggande fysik.

24. Inkomsten från forskarens böcker är ungefär 2 miljoner dollar.

25. Utan tvekan är Stephen Hawking ett modernt geni. Men nivån på dess IQ är okänd.

Läs också

I en intervju med The New York Times om hans intelligensens koefficient sa han:

"Ingen aning. Människor som gör detta och att de skryter om deras IQ, faktiskt förlorare. "