Tröst i barnets mun

Tröst i barnet i munnen är en vanlig sjukdom. Denna speciella form av candidiasis är mest typisk för barn under ett år. Tecken på sjukdomen utvecklas med en obalans i mundhinnans mikroflora, med kraftig tillväxt av svampen från släktet Candida.

skäl

Det orsakssamband som orsakas av candidiasis avser opportunistiska mikroorganismer, så förekomsten av predisponeringsfaktorer är nödvändig för manifestationen av sjukdomen och utseendet av kliniska symptom. Orsakerna till tröst i barnets mun kan vara följande:

  1. Prematuritet och utvecklingsavvikelser. I det här fallet är organen och systemen inte kapabla att fullständigt motstå patogenen.
  2. Konstgjord matning . Det är känt att bröstmjölk innehåller ett stort antal immunoglobuliner och andra skyddande faktorer. Följaktligen förlorar barnet användbara substanser när de matas med blandningar och blir mer sårbara för de negativa effekterna av olika miljöfaktorer. En annan nackdel med blandningarna är närvaron av en förhöjd sockernivå. Och det här är en bra avelsplats för svampen.
  3. Tillstånd efter operationen. Varje kirurgiskt ingrepp betraktas som stress för alla kroppssystem. Dessutom krävs utnämning av antibiotika ofta i den postoperativa perioden, vilket stör stor betydelse för mikroflorans sammansättning.
  4. Vitaminbrist.
  5. Störningar av metaboliska processer och sjukdomar i endokrina körtlar.
  6. Skada på munnhålans slemhinnor. Detta skapar en grind för införande av svamp.
  7. Infektion från moderen under passage genom födelsekanalen om hon har Candida vulvovaginit under graviditeten.
  8. Kontakt med infekterad medicinsk utrustning och hushållsartiklar (pacifiers, flaskor, leksaker och andra).

Kliniska manifestationer

För att påbörja behandlingen i tid, är det nödvändigt att veta vad barnets spänning i munnen ser ut, och vilka är dess huvudskyltar. Först av allt, med en spänning i barnet, bildas en karakteristisk ojämn vit plåster på tungan i form av fläckar eller plack. I struktur liknar det ostmassor, det avlägsnas lätt, i mer allvarliga fall lämnar det områden med rodnad eller erosion. I samband med sådana förändringar, blir barnet smärtsamt, barnet vägrar att suga. Barnet är rastlös och irritabel. Den patologiska processen kan också spridas till slimhinnan i kinderna, tandköttet och gommen.

Terapeutisk taktik

Låt oss nu se hur och hur man behandlar tröst i barnets mun och inte skadar samtidigt. Vid det första skedet av sjukdomen rekommenderas att bevattna de drabbade områdena med en lösning av läsk. Smörj det förändrade slemhinnan med en lösning av metylenblått eller Lugols lösning. Med en mer allvarlig kurs utan svampdödande läkemedel kan det inte. Det är mer praktiskt att applicera en suspension av Pimafucin, Nystatin eller Levorin topiskt. För bästa resultat, sköljas med soda och svampmedel. Varaktigheten av kursen bestäms av läkaren, för om du slutar behandlingen före tid, kommer återfallet inte att vänta dig länge.

Av metoderna för traditionell medicin elimineras symtomen väl och munnenhålan dekontamineras med buljonger och infusioner av kamomill och salvia. För att påskynda läkning av mikrotraumas, erosioner och ulceration, behandlas de drabbade områdena med havtornsolja.

Det viktigaste att komma ihåg är att behandlingen av tröst i barnet i munnen är doktorns uppgift. Ta därför inte del i självmedicinering. Dessutom kan denna sjukdom maskera allvarligare tillstånd.