Pyoderma hos barn

En seriös inställning till barnets hygien är en garanti för att många hälsoproblem kan undvikas. Detta gäller också för hudsjukdomar - dermatit, som har ett stort antal sorter. Den vanligaste av dessa hos barn (särskilt hos nyfödda) är pyoderma. Pyoderma kallas en purulent hudskada. Det är en grupp sjukdomar som orsakas av pyogena mikroorganismer när de införs i huden. Staphylococcus, Streptococcus, pneumokocker, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa klassificeras som orsakssamband för hudskador. Det är viktigt för föräldrarna att veta om pyoderma, eftersom det överförs: det händer när du har direkt kontakt med de sjuka och smittade föremålen.

Pyoderma hos barn: orsaker

Den främsta orsaken till denna sjukdom hos barn är bristande överensstämmelse med hygienreglerna. Speciellt gäller detta pyoderma hos nyfödda som kan uppstå på grund av långvarig hudkontakt med urin och avföring, rester av torkad mjölk eller en blandning, ackumulering av svett och damm på kroppen, nässelfeber och blötsutslag. Purulenta hudskador kan förekomma hos spädbarn vars navel sår inte läker väl. Faktum är att barnets skyddande krafter inte är färdiga, och huden är mycket tunn och har god absorptionsförmåga. På grund av ogynnsamma faktorer uppträder mikrotraum, genom vilka patogena mikrober lätt tränger in.

Andra orsaker till pyoderma inkluderar:

Pyoderma hos barn: symtom

Sjukdomen börjar med utseende av rodnad på barnets hud. Med tiden bildas bubblor med purulenta innehåll i deras ställe. Efter att de har brutit, är bubblens plats korsad. I allmänhet beror symtomen på pyoderma på dess typ. Så, med vesiculopustule, som uppträder med en droppick, finns utslag i form av blåsor på stammen, hårbotten, veck. Med en slitsliknande impetigo bildar pustuler i munkronorna (den så kallade "zaeda"), näsens vingar. Streptokock impetigo härrör från kamrar av insektsbett, dermatit, skabb. Med pseudofurunculosis ser utslaget ut som sälar, eventuellt feber. Blöjdermatit uppstår på grund av bristande överensstämmelse med nyföddens hygien, kännetecknad av utslag på könsorganen och skinkorna, sår. Med trichophytosis - pyoderma i hårbotten - sår på huden och hårsäckarna bildas, är peeling möjlig.

Pyoderma hos barn: behandling

Terapi med pyoderma utförs externt eller systemiskt - beroende på sjukdomsform och typ. Det är dock viktigt att följa 3 regler:

  1. Våt inte den drabbade huden.
  2. Skär håret på utslag.
  3. Observera barnets hygien.

När pyoderma hos nyfödda innebär behandling, tvärtom, regelbundna bad med tillsats av kaliumpermanganat. För detektion av den patogena bakteriologiska kulturen överges. Om utslaget är litet och abscesser är dåligt uttryckta, appliceras antibakteriella och antifungala salvor (triderm, dioxidin, ichthyolsalva, clotrimazol), krämer, antiseptiska lösningar (salicylsyra, mangan, zelenka) externt.

Vid omfattande utslag och försämring av hälsotillståndet hos barnets antibakteriella terapi - erytromycin, en makrolid, tetracyklin, en doxycyklin, etc. utses eller nomineras.

Dessutom, för att stärka immuniteten förskrivna multivitaminer.

Den används i den milda formen av pyoderma behandling med folkmedicin i form av kompressor med aloe juice, potatis, yarrow buljonger, burdock rot, vaselin gelé och krossade selleri löv.

Förebyggande av pyoderma består i att följa hygien, näring, omedelbar behandling av mikrotraumor i huden, såväl som isolering av patienter.