Otoplasti - de modernaste metoderna för öronkorrigering

Öronens form, storlek och position påverkar signifikant den övergripande bilden. Vissa fel kan visuellt förstöra ett mycket vackert ansikte och göra det komiskt. För att korrigera sådana brister hjälper moderna kirurgiska manipuleringar, med hjälp av dem, att du kan ge önskade parametrar på bara en session.

Otoplasti - indikationer

De aktuella operationerna är indelade i estetiska och rekonstruktiva förfaranden. Den första gruppen av manipuleringar är utformad för att korrigera formen och placeringen av skalen. Ögonen hos den andra indikerade arten är en komplex kirurgisk ingrepp som möjliggör rekonstruktion av ett helt eller delvis skadat (eller frånvarande) hörselorgan.

Indikationer för förfarandet:

Metoder för otoplasti

I modern medicin används två kirurgiska tekniker: laser och klassisk (skalpell). Korrektion av öronen med den första metoden anses vara minimalt invasiv manipulation, därför är den mest populära bland patienterna. Standard otoplastics är sämre än laser när det gäller estetik, men i vissa situationer är dess genomförande mer lämplig. Skalpeltekniken är oumbärlig för allvarliga öronfel, avsaknaden av en del eller ett helt skal.

Laserinducerad otoplasti

Den presenterade varianten av operationen utförs med hjälp av riktad strålningsstrålning. Laser otoplasty är det mest korrekta, säkra och effektiva sättet att korrigera öronens form. Inskärningarna är tunnare och mindre än med klassisk kirurgisk ingrepp, så det blir inga synliga ärr. På grund av laserstrålens höga temperatur, koagulerar de skadade kärlen i huden omedelbart (förseglad). Detta garanterar en minimal mängd blod som produceras under manipulation och förhindrar infektion av såren, efterföljande inflammationer och suppuration.

Otoplasty operation

Standardproceduren utförs med en skalpell under allmän eller lokal (oftare) anestesi. Klassisk otoplasti av öronen rekommenderas för signifikanta deformationer av skalen, allvarliga skador eller brist på brosk. Vissa patienter föredrar skalp tekniken även med mindre defekter på grund av sin låga kostnad. Kirurgisk otoplasti ger en liknande laser effekt, men efter det finns det mer märkbara ärr . Med den beskrivna manipuleringen krävs en lång rehabiliteringsperiod på sjukhuset.

Förberedelser för otoplasti

På tröskeln till operationen är det viktigt att prata med läkaren i detalj och berätta så mycket som möjligt om hans egna förväntningar och de önskade resultaten av förfarandet. För att korrigera öronen har varit framgångsrik bör du genomgå en grundlig undersökning, som innehåller en lista över tester:

Dessutom utförs instrument- och hårdvaruundersökningar - fluorografi, elektrokardiografi. Om det inte finns några kontraindikationer för manipulationen bestämmer kirurgen patientens benägenhet för allergiska reaktioner mot olika narkosläkemedel och kontrollerar hudens förutsättning för bildandet och ökningen av keloidärr .

När driftsdatumet väljs börjar grundutbildningen:

 1. I 14 dagar, sluta ta mediciner som direkt eller indirekt förändrar blodets förmåga att koagulera.
 2. Avvisa alkohol och cigaretter (tillfälligt).
 3. Innan det omedelbara förfarandet (4 timmar eller tidigare), ät inte eller drick.
 4. Tvätta dina öron och hår noggrant.

Vid framgångsrikt utförd manipulation och fullständig tillfredsställelse hos patienten med de erhållna resultaten, ger läkaren extra rekommendationer och skriver ut innehavaren av "nya" öronen. Ibland kan du inte nå den önskade estetiska effekten direkt. I sådana situationer krävs upprepad otoplasti. Den slutgiltiga korrigeringen utnämns först efter fullständig läkning av de behandlade vävnaderna och broskväxthöjden.

Hur gör öronen plast?

Det finns mer än 150 typer av beskrivna funktioner, en specifik typ av skär, dess bredd och längd väljs av kirurgen individuellt. Det enda obehagliga ögonblicket som åtföljs av otoplasty är sömmarna. Sår som ger tillgång till brosk måste dras samman av en medicinsk tråd, vilket ofta orsakar ärrbildning. Ibland krävs laserutjämning för att släta eller helt eliminera dem.

Öronlobplast

Att bära massiva örhängen eller tunnlar leder till stretching, sagging eller andra deformiteter i huden. Korrigering av öronlocket krävs även för mekanisk skada, speciellt bristningar. Sådan otoplasti utföres i 2 steg:

 1. Excision av överflödig hud. Vid detta tillfälle avlägsnas även långvariga ärr och keloidtillväxter.
 2. Staple. Läkaren bildar de korrekta konturerna och dimensionerna av lobben, snitten på snittet är snyggt fästa med en kirurgisk tråd.

Öronoperation

Denna manipulation innefattar att arbeta med huden och med en broskig vävnad. Beroende på diagnosens komplexitet tar otoplasti av auriklarna från 30 till 120 minuter och utförs under lokal eller allmän anestesi. Under proceduren gör kirurgen ett snitt i örons bakstycke (där den är fastsatt på huvudet) och får tillgång till brosket. Specialisten tar bort eller deformerar den delvis för att ge sinken rätt storlek, justera sin position och vinkel i förhållande till skallen. Snittet är noggrant syt, och det korrigerade örat är pressat med ett fästtät bandage.

Otoplasti - postoperativ period

I slutet av manipulation behandlar läkaren alla skadade områden med antiseptiska lösningar och applicerar sterila dukar. Tampongen impregnerad med en speciell oljekomposition med desinfektionsegenskaper införs även i öronkanalen för att förhindra infektion och inflammation i vävnaderna. Bandaget efter otoplasti hjälper inte bara till att fixa öronen i rätt läge, utan också för att fixa enheterna med terapeutiska lösningar.

Med mycket enkla operationer kan patienten gå hem efter några timmar. Om förfarandet var komplicerat, och en persons öron skadas efter otoplasti, lämnas han på sjukhuset i 1-7 dagar. Under denna period övervakar läkare läkning av vävnader, gör regelbundna förband och byter sterila servetter, föreskriver effektiv symptomatisk behandling.

Otoplasty - rehabiliteringsperiod

Återhämtning varar ca 3 veckor, och fullständig försvinnande av spår av operation uppträder inom 4-6 månader. Öron efter otoplasti kan värka och pulsera. För att stoppa obehagsmottagaren föreskrivs icke-narkotiska analgetika, som ska tas upp till 2 gånger om dagen. Ödem efter att otoplasti försvunnit på egen hand i 4-6 veckor.

Tips för snabb rehabilitering:

 1. Under veckan (minimum), bär alltid ett tryckbandage. Det avlägsnas endast vid byte av sterila servetter och medicinska tamponger (1 gång om 2-3 dagar).
 2. Tvätta inte håret i 10-14 dagar.
 3. Neka att träna i 3 veckor.
 4. Undvik exponering för direkt solljus.
 5. Gå inte till poolen och bastun i 1,5 månader.
 6. Var noga med att besöka kirurgen efter att ha tagit bort sömmen (7-9 dagar) och sex månader efter manipuleringen.

Effekter av otoplasti

Kvaliteten på operationen, dess resultat och estetiken beror helt på doktorns professionalism och erfarenhet. Tack vare rätt otoplasti blev många av med komplexa om det oattraktiva utseendet och stabiliserat deras psykologiska tillstånd, ökade självkänsla. Om en ohälsad läkare har utfört operationen kan konsekvenserna inte bara vara otillfredsställande visuellt men också farligt.

Misslyckad otoplasti innehåller följande komplikationer: