Ökad lever i ett barn

Hepatomegali är ett tillstånd där levern förstoras. Det talar om både infektionssjukdomar och olika patologier. Den normala storleken på en hälsosam lever hos barn - om den sticker ut 1-2 centimeter från under höger subcostalbåge. När proben är jämn, är konsistensen mjuk, elastisk, leverens kant är rundad. För att upptäcka hepatomegali enkelt, med hjälp av palpation eller tappning av bukhålan, och sedan för att bekräfta diagnosen, tilldelas ultraljud.

Varför kan en lever förstoras?

Orsakerna till leverförstoring hos barn i åldern 5-7 år kan vara åldersrelaterade fysiologiska förändringar, det kommer att passera med tiden.

Huvudskäl:

En specifik leversjukdom hos barn kommer att signaleras av ökningen tillsammans med symtom som:

Leversjukdomar hos barn

Den vanligaste är levercancer. Cirka 70% är maligna tumörer. Mycket ofta detekteras tumören väldigt sent, när båda leverens lever har redan påverkats, eller tumören har gått bortom.

Cholecystit är en inflammation i gallblåsan. Ofta förekommer i ogynnsamma familjer, med dåliga levnadsvillkor, liksom hos barn med allergier och lidande från neuroser.

Om levern förstoras i ett spädbarn

Mycket ofta tar läkare skinn och ögonproteiner i nyfödda för fysiologisk gulsot. Bröstbarn kunde få från sina föräldrar viral hepatit, ärftlig sjukdomar associerade med metabolism. Allt detta orsakar leversjukdomar vid en mycket tidig ålder. Slå larmet om barnet är mer än två veckor gammalt, och gulsot manifesteras bara eller har ännu inte passerat. Magen är förstorad, barnets pall är lite färgad. Detta är en ormascit (ackumulering av vätska i bukhålan) eller leversvikt.

Behandling av leversjukdomar hos barn

Metoden beror på diagnosen - kirurgi - med bilär atresi (en sällsynt utvecklingsstörning) eller levercancer, i andra fall - bara medicinering och en speciell diet.

Dieten innebär uteslutning av feta livsmedel. Du måste äta bröd från kli, kockost, havregryn, jästdrycker, torsk, vinaigrettes, surkål, olika sallader.

Behandling kan utföras med hjälp av läkemedel och örter. Samling "Golden" och "JCB" är mycket bra för barn, de är neutrala, sådana infusioner kan användas för diagnos av leversjukdom.