När ska man gräva en lilja för en transplantation?

Liljor värderas bland trädgårdsmästare tack vare deras spektakulära utseende, som kan dekorera vilken plats som helst. Men samtidigt är blommor ganska nyckfulla, och inte alla kan odla dem. De som bestämde sig för att odla denna växt, oroade sig frågan: när man gräver liljor för transplantation?

Gräver de ut liljor för transplantation?

Beslutet om att gräva ut liljor för transplantation beror på var trädgårdsplanen är belägen. Om klimatet inte är särskilt allvarligt och präglas av en snöig och inte mycket frostig vinter, kan blommorna lämnas i marken för vintern. Men innan det måste de grävas och planteras igen. Detta görs för att ta bort de gamla glödlamporna och distribuera de unga.

Dessutom är funktionerna i att övervintra liljor, och därmed behovet av deras grävning beroende av deras variation. Växter kan delas in i:

Hur ofta gräver du en lilja?

I genomsnitt måste de transplanteras var tredje eller fyra år för att kunna utföra normal ljongodling. Samtidigt för vissa sorter finns en speciell periodicitet av transplantation:

När ska jag gräva ut liljor för transplantation?

Beroende på tidpunkten för blommande växter utförs deras utgrävning och transplantation under hösten eller vårperioden. I detta avseende är många trädgårdsmästare intresserade av frågan: när kan du gräva ut liljor efter blommande? För olika sorter kan detta vara:

  1. Hösttransplantation . Den är mest lämplig för liljor med en genomsnittlig blomningstid. Vid denna tidpunkt är lökar i vila. Du borde vänta en månad från det ögonblick då alla blommor blommar. Detta kommer att hjälpa lökarna att växa starkare. Det bör noteras att ju senare du gräver liljorna och ju kallare vädret, desto mer uppmärksamhet kommer att betalas till plantens skydd.
  2. Vårtransplantation . Det utförs företrädesvis för östra och rörformiga hybrider, eftersom de bleknade sena. Efter att deras blomning är över, kommer kallan redan. Om transplantationen utförs på våren, kommer det att vara nödvändigt att ta hand om behållningen av löken, utgrävda på hösten. De rekommenderas att utgräva i oktober, så att näringsämnena ackumuleras tillräckligt. Rötterna städas från marken, lamporna placeras i en plastpåse med hål för ventilation, skiftande med våt sågspån och förvaras i kylskåp.

Tänk på följande viktiga punkt vid bestämning av tidpunkten för utgrävning och transplantation av liljor. Blommorna som planteras på våren uppmärksammar de som planterades på hösten och upplevde frost i marken.

Således, beroende på det specifika klimatet i en viss ort och växtsortiment, kan du bestämma vid vilken tidpunkt att gräva ut liljor.