Multipel skleros - orsaker

Multipel skleros är en sjukdom relaterad till neurologi och uppträder i kronisk form av flöde. Läkare hänvisar det till autoimmuna sjukdomar, det vill säga där mänsklig immunitet börjar av olika skäl för att producera antikroppar och lymfocyter mot friska vävnader och kroppsceller.

Med multipel skleros riktas aggressionen av immunsystemet mot nervfibrer. Namnlösa: På deras skal kallas myelin. Detta membran skyddar processerna i nervceller, så att de kan fungera effektivt. Förstöring av detta skal leder till nedbrytning av hjärnans anslutningar och skador på nervceller.

Sjukdomen är helt orelaterad med dåligt minne, eftersom det kan tyckas att den genomsnittliga personen. Diagnosen multipel skleros är ofta inte alls hos äldre, utan snarare hos ungdomar och medelålders människor (upp till 40 år) och även hos barn. Och ordet "absent-minded" talar inte om koncentrationen av uppmärksamhet, men om frånvaro, det vill säga förekomsten av foci för förstörelse av myelinskeden i centrala nervsystemet från hjärnan till ryggmärgen.

Orsaker till multipel skleros

Liksom de flesta autoimmuna sjukdomar är multipel skleros fortfarande ett mysterium för forskare. Den exakta orsaken till sjukdomen har ännu inte fastställts. Och den konventionella versionen säger att sjukdomen uppträder när en kombination av vissa riskfaktorer, som kan vara både extern och intern:

  1. Genetisk faktor . Ärftlighet spelar en indirekt roll vid sjukdomsuppkomsten, men det är fortfarande uppenbart att sjukas släktingar, särskilt bröder, systrar och föräldrar, är större risker. Risken för sjukdom hos monozygotiska tvillingar stiger till 30%, om en av dem blir sjuk.
  2. Den epidemiologiska faktorn lägger till i listan över orsakerna till multipel skleros. Invånare i skandinaviska länder, Skottland och andra länder i Nordeuropa är mer benägna att lida än de i Asien. Man fann att förekomsten i USA är högre bland människor i den vita rasen än i andra. Och också att förändringen i bostadsområdet påverkar risken att utveckla sjukdomen bara till ungdomar.
  3. Ekologi . Det är uppenbart att förekomsten ökar i direkt beroende av områdets avlägsna läge från ekvatorn. En sådan försämring av multipel skleros är associerad med olika miljöfaktorer, till exempel mängden solljus (och därmed mängden D-vitamin som konsumeras), vilket är mindre i norra länder där risken för att utveckla sjukdomen är högre.
  4. Infektioner . Forskare utvecklar aktivt en version av förhållandet mellan utveckling av skleros och virus. Särskild uppmärksamhet ägnas åt orsakerna till mononukleos, mässling, influensa och herpes.
  5. Stress . Det finns inga direkta bevis på denna teori, men teorin om att det finns psykologiska skäl för förekomsten av multipel skleros kvarstår. Ett antal sjukdomar förknippade med med psykosomatics erkänd officiellt och eftersom det inte finns någon officiell orsak till sjukdomen, utvecklar forskare som arbetar inom detta område aktivt denna teori.
  6. Paul . Kvinnor blir sjuk flera gånger oftare än män, och det är kopplat till hormonell bakgrund. Man tror att manliga hormon testosteron undertrycker immunsvaret, liksom kvinnligt progesteron och östrogen, vilket, när det är brist, orsakar sjukdomen. Detta bevisas av det faktum att under graviditeten amning, när hormonhalten ökar flera gånger, blir alla former av multipel skleros mindre frekventa och mindre ofta uppträder sjukdomen huvudsakligen. Men omedelbart efter födseln, när det förekommer en regelbunden hormonjustering, uppträder exacerbationer av sjukdomen många gånger oftare.