Irritabelt tarmsyndrom - symtom och behandling med bättre metoder

Vid 20% av invånarna på planeten diagnostiseras irritabelt tarmsyndrom - symptomen och behandlingen av en sådan sjukdom är speciella. Denna sjukdom manifesteras av dysfunktion i mag-tarmkanalen. I högriskgruppen är personer i åldrarna 20-45 år. IBS hos kvinnor är dubbelt så vanligt som hos män. Cirka 2/3 av de som lider av denna sjukdom, gäller inte för medicinsk hjälp.

Irritabelt tarmsyndrom - orsaker

Det finns flera former av denna sjukdom. Störningen kan åtföljas av:

Alla dessa typer av åkommor provoceras av olika faktorer. De exakta orsakerna till IBS till denna dag har inte identifierats av forskare. Experter är dock överens om att denna sjukdom är biopsykosocial. En viss grupp av faktorer bidrar till bildandet. Bland dem är sociala, psykologiska och biologiska "provocateurs". Följande skäl anses vara grundläggande:

 1. Psykiska störningar. Dessa inkluderar överdriven stress, depression, panikstörning. Alla dessa störningar framkallar en överexcitering av nervsystemet. Som ett resultat blir tarmen överkänslig.
 2. Ärftlig predisposition. Om föräldrarna hade denna sjukdom, är det hög sannolikhet att irritabelt tarmsyndrom (symtom och behandling är liknande) kommer att vara hos barn.
 3. Hormonal obalans. I många kvinnor observeras diarré och tarmsmärta mot bakgrund av en ökning av prostaglandin E under de tidiga menstruationsdagarna. Dessutom kan irritabel tarmsyndrom diagnostiseras hos gravida kvinnor (symptom och behandling beaktas med hänsyn till patientens speciella situation).
 4. Störningar i kosten. De som föredrar alltför kryddig, fet och högkalorig mat kan möta IBS. Ett liknande problem uppstår hos kaffeälskare och starkt te, liksom de som missbrukar alkohol. Dessutom bidrar deras bidrag till mellanmål på språng och oregelbundna måltider.
 5. Bakteriell gastroenterit. De infektioner som finns i matsmältningsorganet kan orsaka störningar i hans arbete.
 6. Godkännande av vissa mediciner. Dessa inkluderar t ex antibiotika.

Irritabelt tarmsyndrom med diarré

Förutom de gemensamma faktorerna som orsakar störningar i matsmältningsorganet, har denna typ av sjukdom sina egna personliga "provokatörer". I detta fall orsakar IBS följande:

Irritabelt tarmsyndrom med förstoppning

Denna form av sjukdom kan provoceras av olika faktorer. IBS med förstoppning uppstår av följande skäl:

Irritabelt tarmsyndrom med flatulens

Denna form av sjukdom, som de tidigare, har sina egna skäl provokatorer. IBS med flatulens uppträder i sådana fall:

Irritable Tarm Syndrome Symptom

Att döma detta patologiska tillstånd kommer att hjälpa sina kliniska manifestationer. Irritabelt tarmsyndrom åtföljs av följande symtom:

Dessutom kan irritabelt tarmsyndrom ha osäkra symtom (och behandling i det här fallet är tilldelat lämpligt). Dessa inkluderar kliniska manifestationer:

Hur man behandlar irritabelt tarmsyndrom?

För att utesluta andra sjukdomar i matsmältningsorganet kommer patienten som hänvisas till läkaren att tilldelas en serie studier. Sådan diagnostik innefattar:

Om smärtan i irritabelt tarmsyndrom för att välja rätt behandling behöver du ytterligare råd från följande specialister:

Hur man behandlar IBS med diarré?

Huvuduppgiften i behandlingen av denna sjukdomsform är att minimera de putrefaktiva och fermenteringsprocesserna som förekommer i matsmältningssystemet och normalisera sitt arbete. Syndrom av irritabel tarmbehandling innebär ett komplex (samtidigt i flera riktningar):

Eftersom huvudorsaken till denna sjukdom är psykomotionell är specialistens huvuduppgift att lindra patienten av nervös spänning. Avkopplingsbehandling kan åtföljas av användning av antidepressiva medel och anxiolytika. Avkopplande nervös spänning hjälper till med att gå på frisk luft, full sömn, simning och fysisk aktivitet.

Dessutom innebär behandlingen av irritabelt tarmsyndrom utnämningen av sådana grupper av droger:

Hur man behandlar IBS med förstoppning?

Terapi syftar till att underlätta avfekningsprocessen. Först begär patienten att byta kost. Om dietterapi inte ger det önskade resultatet, föreskrivs osmotiska laxermedel. Det händer att dessa mediciner också är ineffektiva. Därefter kan läkaren ordinera prokinetik. Innan han behandlar IBS, kommer han att se till att patienten inte har ont. Om de är tillgängliga måste du överge användningen av anxiolytika och tricykliska antidepressiva medel.

Hur man behandlar IBS med flatulens?

Med en sjukdom som åtföljs av ökad gasproduktion syftar terapi till att minska uppblåsthet. När irritabel tarmsyndrom behandlas, ska läkemedlet uteslutande väljs av läkaren. Självläkning kommer att förvärra situationen, så det är oacceptabelt. Så här behandlar du IBS i tarmarna:

Irritabel tarmsyndrombehandling - läkemedel

Läkemedel ordineras med hänsyn till sjukdomens specifika karaktär. Här är de läkemedel som föreskrivs för IBS med diarré:

Om sjukdomen åtföljs av förstoppning, behandling av IBS-läkemedel:

Att ta bort spasmer och minska de smärtsamma förnimmelserna kommer att hjälpa sådana mediciner:

Ofta vid IBS förskriva sådana antidepressiva medel:

Irritabelt tarmsyndrom - behandling med folkmedicin

Icke-traditionell terapi syftar till att minska symtomen på sjukdomen. Om irritabelt tarmsyndrom behandlas, bör folkläkemedel användas klokt. Innan du använder dem måste du konsultera en läkare, och för det finns det minst två skäl:

 1. Det är svårt att göra en korrekt diagnos på egen hand, och den kliniska bilden av denna sjukdom är densamma som för andra sjukdomar.
 2. Vissa folkrättsmedel kan inte användas för problem med tarmarna.

Hur man gör ett myntdroger?

ingredienser:

Förberedelse, användning:

 1. Råmaterial hälls med kokande vatten och insisterar i 20 minuter.
 2. Filtrera och ta i små sippor. Detta läkemedel måste druckas 3 gånger.
 3. Mintinfusion minimerar smärtsamma känslor, normaliserar avföring och hjälper till att klara av flatulens.

Kost i irritabelt tarmsyndrom

Näring för det som lider av denna sjukdom, bör vara balanserad, mångsidig och full. Det är viktigt att följa följande regler:

 1. De delar som används ska vara små.
 2. Ät mat med jämna mellanrum.
 3. Mat bör vara varmt, men inte varmt eller kallt.
 4. Maten bör tuggas noggrant.
 5. Överätning är förbjudet!

Näring i irritabelt tarmsyndrom med diarré bör vara speciellt. Ät inte grönsaker och frukt med laxerande effekt. Patienten ska ge upp mjölk, öl och kvass. Du får inte dricka mer än 1,5 liter vatten per dag. Med IBS med förstoppning bör fet mat och stekta livsmedel uteslutas. Dessutom måste patienten ge upp smörgåsar och starkt te. Kost i irritabelt tarmsyndrom med flatulens möjliggör uteslutning av produkter som orsakar ökad gasproduktion. Dessa inkluderar legumes, vitkål, druvor, bakverk, nötter och så vidare.