Hur multiplicerar du ficus?

Ficus är en av de mest populära vintergröna krukväxterna. Detta beror inte bara på dess dekorativa egenskaper utan även på tecknet att om du ger den till en familj där det inte finns några barn, kommer blomägaren snart att få dem. Efter utseendet av denna växt i huset är många trädgårdsmästare omedelbart intresserade av hur ficus kan multipliceras. Om detta och vi kommer att berätta i vår artikel.

Hur korrekt multiplicera ficus?

Först och främst måste du bestämma hur du kan göra det. Det finns följande metoder: vegetativt, frö och kloning. Det är bäst att använda den första hemma, eftersom de andra två är för komplicerade och kräver speciella förhållanden. Vegetabilisk reproduktion av ficus är möjlig med användning av sticklingar eller luftkanaler. Vi kommer att prata mer om var och en av dem.

Hur sprids ficus sticklingar?

För att skörda plantmaterialet (sticklingar) är det väldigt viktigt att ta rätt verktyg. Det måste vara en skarp kniv eller ett blad. Med hjälp av det är det nödvändigt att skära av spetsen av den delvis extruderade filialen och dra sig tillbaka från slutet 10-15 cm. Skäret måste ske snett under knuten. Bottenbladet avlägsnas omedelbart. Då måste du agera så här:

  1. Tvätta avklippningen under rinnande vatten.
  2. Lägg i 1-2 timmar i en klar behållare med vatten.
  3. Torka i 4-5 timmar.
  4. Sätt i varmt vatten, med aktivt kol upplöst i det.

För att roten ska kunna växa rötter är det nödvändigt att banken där den står i en månad är ogenomskinlig, men den ska vara på en ljus plats. Efter utseendet av rötter eller unga skott kan stalken planteras i en permanent pott. Det är också möjligt att utföra rötning i torv, våt sand eller vermikulit. Endast i det här fallet är det nödvändigt att stekarna skapar hothouse-förhållanden, det vill säga den ska täckas med glas eller en film och sätta på ett batteri.

Dessa metoder, hur man multiplicerar ficus, är lämpliga för de flesta av dess arter (lyrat, Benjamin , gummi).

Det är inte alltid möjligt att få en bra stjälk, så många odlare är förbryllade av frågan huruvida det är möjligt att sprida ficusbladet. Från ett löv ensam kan du inte få en ny växt. Det är nödvändigt att han har åtminstone en liten bit av stammen, som har en oskadad knut. Därför, om du skär en stam av fikon på små sticklingar, men var och en av dem kommer att ha ett blad och en knut, det är en chans att alla kommer att rota.

Hur multiplicerar du ficus med luftlager?

För stora trädliknande ficuses, speciellt för de som sträcker sig starkt och har nakna botten, är det bättre att använda reproduktionsmetoden med vertikala lager. De är också gjorda som med andra växter: en gren från bladen utsätts, under knuten blir barken borttagen, "Kornevin" appliceras på denna plats och lindas upp med den fuktiga mosen. Från ovan stänger vi denna struktur med polyeten och väntar tills rötterna växer. När detta händer kan du klippa av grenen nedan och plantera den i en separat kruka. Denna metod används inte endast för reproduktion, men också för föryngring av den gamla växten.

Det rekommenderas att propagera marköverdrag (dvärg, pilformad) och trädslag av ficuses genom horisontella lager. För att göra detta, rengör bladets nederkant och sätt in i marken. Det är nödvändigt att göra detta mycket noggrant, för att inte bryta det. För att fixa denna kvist i denna position. Efter bildningen av rötterna avgränsas grenen ovanifrån från moderplantan.

Blommodlarna märkte att växterna som tillhör ampelgruppen är mycket snabbare rotade än trädet, så tidpunkten för rötning av sticklingar i varje art är annorlunda.