Hur man odlar ananas hemifrån från toppen - användbara tips för nybörjare

En fan av exotiska växter åtminstone en gång kommer upp med tanken på egenväxande ananas. Inte alla blomsterhandlare vet hur man odlar ananas hemifrån från toppen, vilket ger honom en bekväm miljö för tillväxt och fruiting i en stadslägenhet eller ett hus. Faktum är att det är ganska möjligt för en person som inte har mycket erfarenhet av växtförädling.

Hur planterar man ananas hemma?

För att förstå hur man planterar ananas hemma och hur man odlar den måste man veta vilka naturliga förhållanden som är bekanta med honom. Ananas är en örtartad växt av torra och varma slätter, som liknar en busk med hårda löv, från centrum som växer en blommespik. På den är också den frukt som vi vanligtvis ser på regiment av stormarknader fäst.

Plantering av ananas hemma kan ske på flera sätt:

Växande ananas hemma från toppen

Ananas kan ge laterala processer. Du kan släppa dem direkt i potten med en lämplig primer och odla ananas från dem. Det är rättvist att säga att du måste hitta någon som kan få tag i sådana "barn", för att inte alla växer ananas på fönsterluckan! Är det möjligt att odla ananas från toppen? Utan tvekan är det möjligt! Köp en mogen ananas, separera denna "palm" från den, plantera den i marken och äta ananas till eget nöje.

Hur man planterar en ananas från toppen?

Innan du kan njuta av din egen ananas på vindrutan bör du lära dig hur man odlar ananas och undviker misstag. Först måste du hitta en lämplig för denna ananasanvändning. Det är bättre att köpa ananas för plantering på sommaren eller tidigt på hösten. Frukten bör vara mogen och utstråla en delikat arom, huden är gyllene i färg, bladen är gröna, elastiska. Ta inte ananas om dess löv är uttorkad eller frostbiten, grå "dammig" i färg, har fläckar (vilket kan indikera skador på skadedjur).

Hur skärs ananas för plantering?

Det enklaste sättet är att förbereda plantmaterialet genom att bokstavligen ta bort "tuft" av löv från fostret. Åtgärdens algoritm:

 1. Sätt på handskar för att skydda händerna på händerna från prickiga löv.
 2. Ta noga fingrarna i ena handen närmare basen, alla bladen helt.
 3. Håll fostret fast med din andra hand.
 4. Långsamt men vrid försiktigt spetsen, som om du skruvar loss skruven.

Det är viktigt att inte överdriva det. Av den mogna frukten ska spetsen skruvas utan problem, men om den inte fungerar kan den skäras med en skarp ren kniv. Så här klipper du ananas:

 1. Steg bort från tuftet 4-5 cm, gör ett snitt.
 2. Håll kniven under 45 °, klippa ut bladen tillsammans med ryggraden från massan. Skada inte kärnan!
 3. Se till att massan är helt renad från ryggraden, annars kommer planteringen att börja sönderfallsprocessen.

Hur odlar man ananas från toppen?

Sprängning av ananas börjar med beredningen av toppen. Det enklaste sättet att odla en ananas hemma från toppen:

 1. Ta bort de nedre bladen (2-3 cm), exponera tillväxtpunkterna för de framtida roteterna på plantans stam. Då, när du planerar att sätta tuftet direkt i vattnet, kan du inte torka det, men förbehandla det med en svag lösning av kaliumpermanganat.
 2. Ta ett ogenomskinligt behållare (som du kan använda en vanlig kopp) som ett kärl för spiring av stekarna.
 3. Vattnet måste vara vid rumstemperatur, rent, stand-by. Byt vattnet varannan dag, så att det inte blir grumligt. Titta på vattennivån.
 4. Lossa petiole i vattnet följer höjden på rotlöns tillväxtpunkter, medan du inte nedsänker tuftens löv i vattnet.
 5. Behållaren med handtaget ska placeras på en varm, ljus plats, skyddad från direkt solljus, temperaturfall, utkast och husdjur. Cirka 7-10 dagar priklyucing rötter. När de är starkare och växer med 2-3 cm kan växten planteras i marken.
 6. Innan du planterar, ta bort det från vattnet, torka det på pappershandduken i flera timmar, behandla det med aska eller aktivt kol och fortsätt sedan till plantering.

Hur man rotar toppen av en ananas?

Ett annat sätt att växa ananas är att rotera den beredda toppen utan att först förstöra i vatten. Överdelen skärs av ananas genom ovanstående algoritm. Basen ska torkas före plantering i några veckor, genom att hänga "handflatan" med bladen ner, så att såren på stikarna skärpas. Före planteringen bearbetar blommodlarna petiole med ask, vilket bryts av aktivt kol för dekontaminering och förebyggande av förfall.

Förbered en liten kruka med lera. Lägg det i sphagnum löst, gör ett spår i moset och tryck lätt på tuftets botten. Placera potten med plantorna i ett ljust, varmt (23-25 ​​° C) rum bort från direkt solljus. Rosett lämnar regelbundet spray från sprutpistolen. Du kan täcka växten med ett transparent lock för att skapa ett mikroklimat. Överhettas inte! Om unga löv dykt upp i rosettens centrum - växten var rotad och redo att planteras på permanent plats.

Planterar ananas i en kruka

Så vi har en spire med rötter. I vilken potta planterar en ananas, sprukade ett sätt att skapa lämpliga levnadsvillkor för växten? I potten måste det finnas ett dräneringshål. Ta först en pott som är lite större i diameter än hästen, cirka 15 cm. Ta inte omedelbart en stor behållare. Det är bättre att göra omlastningen senare, genom att öka krukans storlek till önskad storlek. Eftersom ananasrötter ligger nära ytan krävs mycket djup kapacitet.

Vi fortsätter till landning:

 1. Förbered jorden. För ett par dagar innan plantningen desinficeras det genom att hälla en lösning av kaliumpermanganat eller kokande vatten. Vid plantering bör jorden vara lite fuktig, men inte våt.
 2. I botten av potten, placera en dränering av expanderad lera, vermikulit ungefär en tredjedel av behållarens höjd.
 3. Fyll grytan med beredd jord, i mitten gör du ett spår, vars storlek gör det möjligt att fritt placera rötterna och stjälken i höjd till bladets nivå.
 4. Placera tuften i en grop, försök att inte skada rötterna. Med ena handen håll plantan, och den andra försiktigt försiktigt fyll ut utrymmet runt petioleen, tryck försiktigt på marken med fingrarna.
 5. För att göra anläggningen fortfarande kan du fixa den med trä eller plastpinnar.
 6. Häll anläggningen med lite vatten eller strö jorden från sprutpistolen.

Ananas mark

Mark för att plantera ananas är till salu - det är en primer för plantering av mässingar. Du kan också göra jorden själv, blanda i proportion

Ananas i en kruka - hur man bryr sig?

När växten har nya gröna blad kan vi anta att den första etappen är klar. Men för den dekorativa ananas i potten att växa och utvecklas utan problem behöver han rätt vård:

 1. Plats - mycket ljus plats, utan direkt sol.
 2. Temperaturreglering - 23-27 ° С
 3. Vattning är rikligt, men inte frekvent. Mellan vattnet borde jorden torka upp.
 4. Matning - varannan månad med komplext gödselmedel .
 5. Spraying från sprutan varje dag, ananas älskar fuktig varm luft.

Det är all visdom, hur man odlar ananas hemma från toppen! Du kan skapa en hel plantage på vindrutan, överraska gästerna och göra hem duftande ananasfrukt. Iakttagande av enkla vårdregler är det möjligt att få en vacker, stark, fantastisk exotisk växt från till synes värdelösa blad som, som vanligt, går in i papperskorgen.