Hur lär man en vågig papegoja att prata?

Budgerigar är den mest populära av de inhemska papegojorna. Som noterat kan du bara lära dig att prata med en handfågel - och en vågig papegoja är inget undantag. Den fågel som har blivit van vid dig kommer att lyssna på allt du säger till det, mycket mer noggrant.

Gör vågiga papegojor?

Bland papegojor är vågig inte lika talangfull som till exempel en talare. Du kan dock lära honom hur man ska prata. Med kontinuerlig och patientutbildning talar den vågiga papegojan inte värre än sina släktingar-imitatorer.

Dessa papegojor kan komma ihåg ungefär 600 ord och enskilda fraser. En vågig papegoja talar lätt namn på sina ägare och sitt eget namn, det lär sig att säga hälsningar eller göra en förfrågan. Men den vågiga papegojan säger inte bara: han tycker också om att sjunga sånger, och några av dem - för att recitera dikter.

Bland budgierna kommer de mest skickliga att vara en som föddes svag, och som måste tas om hand för att dessutom mata honom och värma honom. En sådan vågig papegoja talar och lär sig mycket lättare och snabbare än sina friska lilla bröder och systrar.

När du har den här fågeln hemma, följ ditt tal, eftersom det ibland inte är nödvändigt att lära en böljande papegoja: det finns tillfällen när han memorerar ord och fraser utan någon ansträngning, efter att ha hört dem bara en gång.

Gör kvinnorna av vågiga papegojor?

Kvinnan av en vågig papegoja, precis som en manlig, kan läras att tala. Med aktiva lektioner i ung ålder kan varje papegoja bli talare.

När vågiga papegojor börjar prata?

Som regel säger sitt första ord vågig papegoja två eller tre månader efter starten av träningen.

Hur lär man en vågig papegoja?

Som noterat är det mycket lättare att lära sig att prata en ung böljande papegoja (och någon annan papegoja i allmänhet) än en vuxen. Därför är den mest framgångsrika åldern för att starta paraktträning 35 dagar när den lämnar sitt bo för första gången.

Innan du börjar lära dig en vågig papegoja att prata, förbered dig för lektionen med ditt husdjur ett separat rum där det inte kommer att distraheras av några yttre ljud.

Det är nödvändigt att engagera sig med en parakeet varje dag, och samtidigt, men bara i 5-10 minuter, inte mer. Se till att ditt husdjur inte är övertäckt, annars kommer det inte att prata med dig.

Se också till att papegojan lyssnar på dig noggrant och noggrant under träning. Om du märker att han är distraherad, sluta träna. Det är möjligt att ditt husdjur just nu vill göra något annat.

Du måste ständigt engagera dig i en pratande papegoja, annars kommer han att glömma det han redan har lärt sig. Mest av allt svårigheterna kommer att vara med studien av det första ordet, då kommer memorering att gå lättare.

I de första klasserna, för att underlätta för din student att förstå dig, prata med honom på sitt språk. Vad betyder detta? Simulera sång av fåglar: uttala alla vokalerna mycket långsamt, lägg en stark accent på ordens stress, uttala tydligt konsonanterna, särskilt modiga bokstaven "P" - det borde låta dig rullande och saftigt. Din papegoja ska förstå att en persons tal är en mycket intressant och original sång.

Din papegoja kommer i stor utsträckning att underlätta lärandet genom att lära sig vissa ljud. Och det hjälper dig att förstå vilka av ljuden som är givna till honom enkelt, och som det är svårare att klara av. Papegojor är mycket förtjusta i att leka med ljud, så den här träningen är ett riktigt nöje för dem!

Börja inte genast med svåra ord eller långa fraser! Börja med de enklaste orden. Försök att komma ihåg med vilken intonation du uttalar detta eller det ordet, och försök att inte ändra denna intonation åtminstone i början av träningen - vänta tills din papegoja inte upprepas med viss säkerhet, till och med ett ord. Om du plötsligt ändrar den intonation som din papegoja just har börjat behärska, förvirrar du det och sätter fågeln i viloläge - vilket saktar lärprocessen. Gå bara till nästa ord när papegojan känner till den föregående.

Ditt tal bör vara väldigt känslomässigt och din artikulering är oklanderlig. Var noga med att ändra röstintonationen! För att din papegoja ska kunna lära sig att uttala orden tydligt måste du uttala dem inför honom med överdriven klarhet, eftersom papegojor med fantastiskt noggrannhetskopiera inte bara ett ord, men varje ljud av det.

För att underlätta för papegojan att memorera ord, försök att uttala dem till platsen. Till exempel, när du kommer hem, säg "Hej!" Eller "Hej!" Ord och korta papegojsfraser kommer bättre att komma ihåg när du kontaktar dem. Men vid memorering av långa meningar eller texter kommer användningen av en bandspelare att hjälpa honom mer.

Efter klasser, om din papegoja har korrekt uttalat ordet eller sjungit motivet som givits honom, belöna honom med någon form av delikatess.

Papegojan måste vara tillgiven hela tiden, och inte bara under klasserna - att lära sig att prata vågig (och någon annan) papegoja är endast möjlig om det finns emotionell kontakt mellan fågeln och personen. Och antalet ord och fraser som ditt husdjur kommer ihåg beror bara på hur mycket ansträngning, tid och tålamod du ger till fågelens träning.