Gallsten sjukdom - behandling

Gallsten sjukdom är en patologi där stenar bildas i gallblåsan och (eller) i gallgångarna. Gallstenar är gjorda av galls grundelement - skilja lime, kolesterol, pigment och blandade stenar. Stenarnas storlek och form varierar också - några av dem är fin sand mindre än en millimeter, andra kan ockupera hela gallblåsans hålighet. Under lång tid kan sjukdomen vara asymptomatisk, och patienten lär sig ofta om närvaron av stenar först efter en ultraljudsundersökning.

Metoder för behandling av kolelitiasis

Behandling av kolelitiasis utförs av både konservativa och operativa metoder. Du bör dock veta att efter upprepad behandling, är det inte uteslutet upprepad stenbildning om huvudorsaken till sjukdomen inte elimineras.

Låt oss karakterisera var och en av metoderna för behandling av denna sjukdom:

  1. Medicinsk behandling av kolelitias utan kirurgi med hjälp av kemiska preparat (tabletter). Denna metod är endast tillämplig på kolesterolstenar, som kan lösas. Gallsyrapreparat (ursodeoxikolisk, chenodeoxikolsyra) eller beredningar av vegetabiliskt ursprung som stimulerar syntesen av gallsyror (extrakt av immortelle sanden) används. Sådan konservativ terapi är långvarig: piller tas minst 1-2 år. Det är värt att notera att dessa droger är ganska dyra och har många biverkningar.
  2. Ultraljudsmetoden är förstörelsen av stenar i mindre delar med hjälp av en särskild vågåtgärd. Denna metod är tillämplig i avsaknad av kolecystit , den kumulativa diametern av stenar upp till 2 cm och gallblåsarens normala kontraktilitet. De krossade stenarna avlägsnas sedan på ett naturligt sätt, vilket ger patienten en mycket obehaglig känsla, eller en medicinsk metod används för att ta bort dem.
  3. Lasermetoden är användningen av en speciell laser som matas direkt genom punkteringar på kroppen och krossar stenarna. Nackdelen med denna metod är att det finns risk för bränning av inre slemhinnor.
  4. Kavitetsoperation är den vanligaste och billigaste behandlingen. Det används huvudsakligen i närvaro av stora stenar, med starka och ofta upprepade smärtsamma förnimmelser, förekomsten av en inflammatorisk process. Gallblåsan avlägsnas genom snittet i hypokondriumområdet på höger sida, upp till 30 cm. Komplikationer av denna operation kan vara inre blödning eller infektionens utveckling.
  5. Laparoskopisk cholecystektomi är en modern metod där stenar avlägsnas tillsammans med gallblåsan med hjälp av ett laparoskop - ett litet tunt rör med en videokamera. För detta görs flera små snitt (inte mer än 10 cm). Fördelen med denna metod är den snabba återhämtningen från operation och frånvaron av betydande kosmetiska defekter.

Var och en av metoderna har sina fördelar, nackdelar och kontraindikationer. Valet av den mest optimala metoden för att ta bort sten från gallblåsan utförs av specialister individuellt.

Förstöring av kolelitiasis - behandling

Förstöring av kolelithiasis (biliär kolik) åtföljs av svår smärta, feber, frossa, dyspepsi. Dessa symtom uppträder oftast på grund av gallstenarnas rörelse. En akut attack är en indikation på akut inlägg och i vissa fall en akut operation. Åtgärder vidtas också för att lindra inflammation och lindra smärta.