Från vilken månad kan du mata din baby och vad?

Sedan födseln av ett nyfött barn matas de uteslutande med moderns mjölk eller en speciellt anpassad mjölkformel. Fram till en viss ålder bär dessa produkter i sig alla vitaminer och mikronäringsämnen som behövs för smulor.

Men efter en tid kommer moderns mjölk eller blandning inte räcka, och barnets dagliga kost kommer att behöva introducera kompletterande livsmedel. Frågan om när och hur man börjar mata ett barn är kontroversiellt. Enligt rekommendationerna från Världshälsoorganisationen, att införa barnet till nya produkter än blandningen eller mjölken, borde inte vara före prestanda på 6 månader.

Under tiden tror många läkare att för barn som är berövade mjölk från sin mamma, är det nödvändigt att börja lite tidigare. Dessutom löser varje mamma problemet för sig själv. I denna artikel kommer vi att berätta när och var du ska börja mata barnet för att inte skada hans hälsa.

När och hur man matar en baby?

Även om din son eller dotter är uteslutande på naturlig utfodring, och han är redan 6 månader gammal, innan du lägger till den kompletterande maten behöver du konsultera en läkare. En kvalificerad läkare kommer objektivt att bedöma barnets totala hälsa och utvecklingsnivån och berätta från vilken månad du kan mata din baby och vad.

Som regel börjar spädbarn från 6 månader försiktigt erbjuda gröt, som börjar med bovete. Detta bör ske gradvis och noggrant notera barnets reaktion i en särskild dagbok. Ursprungligen bör du välja mjölkfria spannmål, eftersom barnets ofullständiga matsmältningssystem inte klarar av assimilering av proteinkojmjölk.

Lite senare, efter ca 2-3 veckor, introducera ditt barn med frukt och grönsakspuréer. De kan inte bara lagas på egen hand, men köpas också i babymatbutiker, det finns ingen en-till-en uppfattning av läkare i denna fråga. Du kan i alla fall bara laga mat från färska, noggrant tvättade och skalade frukter och grönsaker.

Vid ca 8 månader kan du gå in i kött. Till att börja med är det nödvändigt med kostsorter, som kanin och kalkon. På den första dagen kan barnet bara erbjuda en halv tesked köttpuré och sedan sakta öka sin dagliga del till 50 gram.

På 9-10 månader kan smeten smaka på äggulan och mosade fiskar. Var försiktig med dessa produkter - de kan orsaka en ganska stark allergisk reaktion.

Från vilken månad börjar de mata ett artificiellt barn?

Åldern för kompletterande utfodring för artificiella barn i olika situationer kan variera från 3,5 till 5,5 månader. Vanligtvis den första som introducerar grönsakspuréer. Inledningsvis ges en halv tesked av denna produkt till barnet till frukost och under dagen ser de hur han reagerade. Om allt är i ordning, nästa dag erbjuds grönsaker till lunch, vilket ökar beloppet 2 eller 3 gånger.

Så gradvis ökas den dagliga delen till den mängd som läkaren rekommenderar. Omedelbart, så snart krummen är helt anpassad till den nya produkten kan du försöka skriva in följande. Vanligtvis händer det inom 4-7 dagar.

Först, ge barnet bara en-komponentpuréer. Så du kan omedelbart reagera om det visar en allergisk reaktion, och du kommer inte att tvivla på vilken produkt i vilket fall som helst är ett allergen. Det är bäst att introducera grönsakspuréer i följande ordning - kucchini, blomkål, broccoli, pumpa, morötter.