Flower kalateya - tips för att ta hand om en tropisk växt

Blomman av kalatea är en örtartad flerårig växt från troperna som har ett estetiskt värde - den färgstarka, otroligt attraktiva skönheten i sitt lövverk är fascinerande. Växten är lite nyckfull, innan du börjar det måste du studera vårdinformationen.

Houseplant Kalatea - beskrivning

Huvuddragen hos växten är ovanliga blad. Hemblomma kalatea har underjordiska skott som vikar in i ytskiktets rotsystem. Från hennes växer rosetter av ovala imponerande blad av olika färger - från smaragd till lila, sallad. Deras huvudsakliga värde ligger i färgningen av tallrikar med olika mönster - remsor, kantar som påminner om påfågelfjädrar. Blomman av kalathea har en egendom - på natten klappar bladen uppåt, som palmer under bön. På morgonen öppnar de sig. I höjd når skotten 90 cm.

Hur blommar kalatei?

Denna växt är lövaktig. Men en blomma kalatea, hemvård som drivs kompetent, producerar fantastiska spikade eller koppformade blomställningar av olika nyanser. De mest märkbara kronblad är Saffron och Varshevicha kalatei. Tubular knoppar gömmer sig bakom de saftiga blad av vita, beige, rosa, orange toner. Olika sorter av växten bär frukt på egen väg - på våren, på sommaren, även på vintern. Vacker corolla producerar en blomma korateya krokata - apelsinknoppar växer på långa, kraftfulla ben. De tar ungefär två veckor.

Kalatea - sorter

Inomhusets fleråriga har många sorter, som skiljer sig åt i färg, form och mönster av lövplåten. Var och en av dem är vacker på sin egen väg. Hem blomma kalateya - populära typer:

 1. Kalatea Crocata, plantans andra namn - saffran. På vintern, på en hög pedunkel, bildar den förkortade corollas i form av en borste med gula, orange knoppar, med spetsiga kronblad. Kräver ett temperaturläge på minst + 18 grader, belysning - inte mindre än 10 timmar. Lövverk - mörkgrön på toppen och brunaktig under, lite vågig, jämfört med andra arter ser inte så spektakulär ut.
 2. Kalatea medaljong. Höjden på växten är en halv meter. Den är utrustad med rundade smaragdbladen utsmyckade med rosa distinkta streck som löper från mittenvenen. Den bakre delen av plattan är lila.
 3. Kalatea lansifolia , det andra plantnamnet är underbart. Den största - upp till 70 cm har ett långt halvtio centimeter starkt ljusgrönt lövverk med magnifika mönster i form av stora och små mörka fläckar. Dess nedre sida är lila. Bladen växer vertikalt uppåt.
 4. Kalateja Varcevic. Har smaragda ovala plattor med ljusgröna parallella ränder, avvikande från centrala venen, botten - burgundy. Intressanta former av blommor (vit, rosa, grädde) samlas i knoppen i form av ett öra.
 5. Kalatea Rufibarba. Det kallas rödskägg - den nedre halvan är fodrad med fluff. Tallrikar - långsträckta, med vågiga konturer, nyans - från ljus till mörkgrön, utan mönster.
 6. Kalatea är randig , det andra namnet på växten är Zebrinum. Den når en höjd av 60 cm. Den är dekorerad med ett basal elliptiskt blad, ovanpå ett malakitblad med ljusa, fjädrade streck. Vita eller lila knoppar samlas i täta blomställningar och är målade på korta pediceller.
 7. Calatea Sanderian . Har ovalt bruntgrönt lövverk med tunna rosa eller vita remsor, grupper (två eller tre linjer) som sträcker sig från centrala venen. Den nedre delen av dem är en tät lila färg.
 8. Kalateia Utsmyckad . Lågväxande växt, når 15 cm i höjd. Löv epileptisk form, övre sidan - gulgrön i rosa och silverfärgade streck på sidorna, botten - lila. Blommor samlas i spikelet av en vit eller lila palett.
 9. Kalatea Lubbers . Till skillnad från släktingarna är dess löv målade med ett asymmetriskt mönster med gult eller myntbrun. Botten är färgen på saftigt gräs, och inte lila, som resten.
 10. Kalatea Bachem . Det har inga stammar, lansett lövverk 35 cm långt och 9 cm bredt. Det är tätt, läderigt, grönt-silver med mörka streck. Kronorna samlas i täta blomställningar-spikelets.

Hur bryr du sig om kalatei?

I naturen bor plantan på floder och sjöar, så det behöver generös bevattning och ökad luftfuktighet. Blomkalatena i vård är också varm och ljuskärl, men från ultravioletta direktstrålar bör den vara pritenyat. Belysning är viktigt för blomman: med sitt överskott blir løvet brunt, med brist - det förlorar saftiga färger och bildskönhet. Placering är bäst på fönstret med persienner eller inuti rummet, men under en lysrör. På vintern bör temperaturen i rummet inte falla under 18 grader. Blomman gillar inte rörelse, utkast.

Primer för kalatei

Underlaget för blomman ska vara lös, lätt, något surt. Lämplig mark för kalatei har kompositionen: två delar av lövmark, en - torv, humus, sand. Sådana blandningar finns tillgängliga i butiken för blommor. Det är lämpligt att tillsätta små granulat från tallbark eller kol. Från april till augusti som gödningsmedel två gånger i månaden med komplexa gödselmedel för lövformiga prydnadsgrödor.

Pot för kalatei

Fartyget för att plantera en blomma väljs bred, inte djup, eftersom dess rotsystem är ytligt. I det känns kalatea bekvämt fram till nästa transplantation. I botten av kruken måste du lägga dränering i form av stenar. För kalatei, när du bryr dig hemma är fukt viktigt. Det är lätt att höja med en pall - kuller eller expanderad lera hälls på botten, som är fyllda med vatten. Fartyget måste stå på stenarna och rör inte vätskan.

Inomhus blomma kalatei - regler för vattning

Växten kräver att kvaliteten på fuktgivande. Vattnet blomman görs med varmt vatten vid rumstemperatur (bättre upptining). Om du fuktar förkylningen - bladen kommer att förlora styvhet, hänga och börja rota. En liten vattning kan vara användbar för processen. Kalatea blommar försiktigt - vatten bör inte komma på rosetter och lövverk, för att undvika ruttnande rotter.

Vattning under vårsäsongen behöver riklig när marken torkar upp (två gånger i veckan), på vintern är den reducerad (om tio dagar). Huvudprincipen är att jorden vid fleråriga var alltid lite fuktig och inte våt. Blomman av kalatea behöver generöst sprinkling och gnidning av bladen (bara slät). Flätig plattor kan inte fuktas.

Hur man transplanterar kalateju

Processen äger rum i februari-mars. Unga blommor transplanteras varje år. Detta kräver en grundig kruka, diametern är 2 cm bredare än den föregående. För framgångsrik växtöverlevnad är kvalitetsjord och dränering nödvändig. Under transplantationen rekommenderas inte att jorda jorda starkt - rötterna kan försämras eller kvävas i ett tätt substrat. Vuxen (äldre än 3 år) kalatejamtransplantation krävs var tredje år. Det ger ett incitament för snabb utveckling.

Kalatea - reproduktion

Växten växer lätt med rätt tillvägagångssätt. Flower kalateju hemma kan multipliceras på två sätt:

Kalatea - Sjukdomar

De största problemen med växande perenner:

blad:

skadedjur:

 1. Skala insekter. På plantans löv förekommer bruna plack, på grund av vilka de torkar upp. Det är nödvändigt att behandla blomman med en tvålkomposition, det hjälpte inte - tillämpa actellic;
 2. Spider mite. Med det blöderna torra och krulla. Det första är att öka fuktregimen, sedan att etsas med en insektsmedel.
 3. Trips. Blomningen sakta ner i tillväxten. Fyra gånger med ett sjuårsintervall behandlas växten med en insektsmedel.