Dentures - 3 typer av moderna proteser

Själva begreppet tandproteser skrämmer ofta potentiella klienter i tandläkarmottagningar, men det här är absolut oförtjänt attityd. Tack vare den moderna tekniken kan proteser göra ett perfekt leende, vilka få människor har gett mor från naturen vid födseln.

Typer av proteser

Innan du bestämmer om proteser behöver du veta vilka proteser som finns, deras fördelar, nackdelar och egenskaper. De huvudsakliga typerna av tandproteser är:

Avtagbara proteser

Denna art är uppdelad i två, den första, som måste avlägsnas före sängen och den andra, som kan bäras under lång tid och inte avlägsnas. Den andra varianten har flera sorter, som bör övervägas tillsammans med de viktigaste två.

 1. Villkorligt avtagbar. Detta alternativ innebär att implantat implanteras i benet, till vilket protesen därefter fästs. Sådana proteser kan bäras under lång tid och inte avlägsnas, men om det finns ett sådant behov kan de avlägsnas utan hjälp av en specialist.
 2. Med strålkastare. Denna form kännetecknas av närvaron av en speciell platta fäst vid implantaten, till vilken alla proteser är fastsatta, vilket är bra för fördelningen av belastningen på gummit.
 3. Med kulafästning. Detta är ett implantat, på vilket en globulär fastsättning är monterad på vilken protesen är fastsatt. Det är värt ett sådant alternativ är relativt billigt, men en av de största nackdelarna är den snabba lossningen av berget. Dessa är dentala proteser utan himmel, liksom andra typer av proteser med implantation.
 4. Avtagbar helt. Detta alternativ kräver inte implantation, det är inte dyrt, men har den största nackdelen - behovet av borttagning på natten.

De vanligaste materialen för tillverkning av avtagbara proteser:

 1. AcryFree. Detta är en modern version, som kännetecknas av mjukhet och flexibilitet, så protesen passar tätt mot tandköttet och orsakar inte obehag.
 2. Nylonproteser. Det är ett mjukt material som är konstruerat för långa proteser. Det är inte svårt att vänja sig, det gnuggar inte tuggummit, vilket är viktigt vid uppkomststadiet.
 3. Akryl. Strukturen av detta material främjar reproduktion av bakterier, plus själva materialet är svårt och inte alla kan vänja sig på det.

Fasta proteser

Frågan om vilka proteser som behövs i avsaknad av tänder är förståeligt, och svaret på det ges ovan-det här är borttagbara villkorligt borttagbara versioner. När det gäller icke-flyttbara arter finns det fyra typer:

 1. Finér . Detta är ett alternativ till tätning, men det används i avsaknad av stora delar av tanden.
 2. Lumineers . Detta är ett dyrt alternativ, som används för att justera tänderna, deras storlek och bara för kosmetiska ändamål. Sådana överlagringar är hos majoriteten av kändisar med snövit och felfri leenden.
 3. Tab. Dessa dynor används när det är nödvändigt att korrigera tandens form.
 4. Kronor. Dysor för tänder, vilka installeras efter slipning.

Den sista typen av fasta protetiska kronor kan tillverkas av olika material, av vilka de vanligaste är:

 1. Metal. Det är en relik av det förflutna och numera används sålunda oattraktivt material knappast.
 2. Cermet. Det är metall, täckt med keramik och imiterar tandemaljen. Serverar en sådan protes i ca 15 år.
 3. Keramik. Detta är en modern version av materialet, som är både slitstarkt och vackert. Det är dock inte rekommenderat att gnaga nötter med hjälp av dessa proteser.
 4. Zirkoniumdioxid. Materialet liknar keramik och externt och av egenskaper.

Tandimplantat

En sådan typ av proteser - en ny generation och fungerar som tandrot. Implantat, implanterade i benet under gummit, fästs på protesen eller sätts på kronor. Fixering av dentala proteser som gjorts i implantatvarianter kan vara olika och utgå från sättet för fastsättning och andra egenskaper, är följande grundläggande typer uppdelade:

 1. Med cementfästning. Detta alternativ innebär att fixera implantatet och protesen genom cementering.
 2. Med skruvfixering. I detta fall är protesen fäst vid implantatet genom att skruva in, vilket säkerställer närvaron av en tråd.
 3. All-on-4. Fyra implantat implanteras i käften, vilka sedan fixeras till bron med proteser.
 4. All-on-6. Denna variant är en variation av det föregående, men i detta fall finns sex implantat.
 5. Protes med tvåstegsimplantation. Denna art präglas av ett stort tidsintervall mellan implantatets installation och protesen, som kan nå ett halvår.
 6. Protes med basal implantation. I denna variant, efter installationen av implantatet, används kronorna omedelbart.

Vem lägger proteser?

Det är troligt att proteser placeras på dem som helt eller delvis har tappat tänderna, vill korrigera bristerna i ett leende, anpassa tändernas struktur, form och färg. Men till exempel kommer proteser med fullständig avsaknad av tänder att vara annorlunda än de som används för proteser om en del av tandvårdspersonalen bevaras. Med tanke på detta finns det två ytterligare varianter av proteser:

Delvis protes

Detta alternativ, som det framgår av titeln, används för partiell förlust av tänder. Exempelvis är den övre protesen i en situation där det finns flera tänder gjorda på botten av gjutet, där luckorna är fyllda med proteser och lämnar utrymmen för dem på den plats där tänderna är. En sådan protes kan bestå av ett tuggummi och tänder i form av en gjutkonstruktion eller en struktur i vilken tänderna är förbundna med hjälp av en speciell metallbåge.

Full protes

Det finns komplett avtagbara proteser och kan inte avlägsnas. En komplett flyttbar version är en protes som efterliknar tandköttet och tänderna. Detta alternativ är allmänt känt som "falsk käke". Om material som tidigare använts har medfört mycket besvär och obehag under slitage och habituation, erbjuder modern teknik många alternativ som är kvalitativa och praktiska att använda.

Hur man sätter proteser?

Installation av proteser görs från en design och ett slag. Den första fasen av proteser är dock utförandet av alla nödvändiga manipuleringar, varefter nästa steg är tillverkning av proteser. Installationen kan utföras genom implantering, kroninställningar eller användningen av fullt borttagbara alternativ, till exempel hela eller partiella proteser.

Hur bryr du sig om proteser?

Det är mycket viktigt att veta hur man ordentligt bryr sig om proteserna, så att de håller lång tid och inte orsakar problem. Huvudvården för protesen kan delas upp på flera sätt, som kan användas separat och i ett komplex:

 1. Flushing. Efter varje måltid måste du noggrant skölja protesen från dess rester. Gör det bättre med kokt vatten efter att du har sköljt munnen eller sköljt protesen, efter att ha tagit bort den.
 2. Rengöring av proteser. Rengöring sker med en konventionell tandborste och en speciell pasta. En gång var sjätte månad rekommenderas att ta protesen till en tandklinik för professionell rengöring.
 3. Behandling med en speciell lösning. Med en speciell lösning behandlas protesen genom att nedsänka den i en behållare fylld med en lösning.
 4. Lagring. Om protesen tidigare var förknippad med "tänder" placerad i ett glas med vatten, är moderna material väl lagrade utanför vätskan och proteser kan lagras var som helst, förpackade i en servett eller en bit av vävnad.

Cream för fixering av proteser

Välja en bra och pålitlig kräm för proteser, du behöver veta om dess sorter och rekommendationer från tandläkare. Det är inte alltid möjligt att noggrant passa designen under tuggummi och i sådana fall kan det vara nödvändigt att använda ytterligare krämer för fixering. De mest effektiva och populära alternativen vi presenterar i form av ett betyg baserat på feedback från dem som använder dem.

 1. Rocs. Denna kräm ger en hundra procent garanti för fixering i 12 timmar. Tillverkare: Ryssland och Schweiz.
 2. Lacalut. Detta är en tysk kräm av hög kvalitet och effektivitet, lovande handling hela dagen.
 3. Protefiks. När du använder denna kräm behöver du inte oroa dig för att fixa den i 10-12 timmar.
 4. Fittidanten. Ett av de bästa sätten, men för dem som har känslig slemhinna är det bättre att välja ett annat alternativ.
 5. Presidenten En bra kräm, men när den utsätts för heta temperaturer, försvagas fixeringen.
 6. Roper. Den mest populära krämmen, men med många brister: snabbt utspolad, håller protesen bara ca tre timmar, att komma in i magen orsakar obehagliga känslor, kan leda till svullnad i munslimhinnan.

Vilka proteser är bättre?

När du undrar vilka proteser som är bäst att sätta, kan du ofta höra svaret att allt beror på ekonomiska möjligheter. Modern protetik erbjuder många alternativ, men tyvärr är några av dem för dyra för den genomsnittliga personen. Vi erbjuder de bästa proteserna för fall av fullständig avsaknad av tänder och partiell, vilket rekommenderas av specialister.

Fullständig frånvaro:

Delvis frånvaro: