Bygg på ögat - skäl

Bland inflammatoriska ögonsjukdomar är den första ställningen när det gäller prevalens akut inflammation av ögonfransens eller sebaceous körtel nära sin kant, populärt benämnd "korn". Ursprungligen uppträder ett litet ögonlock som rodnad och smärtsam svullnad, några dagar senare finns det en abscess som mognar och bryter. Bygg kan uppträda både på ett öga och på båda, att vara singel, eller att visas konstant, beroende på orsaken som utlöste sin förekomst. I de flesta fall är denna sjukdom inte farlig och överensstämmer med elementära åtgärder snabbt och lämnar inga konsekvenser.

Vanliga orsaker till utseende av korn på ögat

Det anses att orsaken till kornets utseende är hypotermi eller olika förkylningar. Denna åsikt är inte helt sann, eftersom de främsta orsakerna till att byggen är blandad och de faktorer som bidrar till utvecklingen av sjukdomen, men den ursprungliga orsaken är inte.

Låt oss se varför korn ses i ögonen. Som någon inflammatorisk process orsakas korn av bakteriell, oftast stafylokockinfektion. Infektion av infektionen främjas vanligen genom att inte följa reglerna för personlig hygien (det räcker att smita ögonen med smutsiga händer), liksom generell försämring av immunitet och metaboliska störningar som kan orsaka aktivering av bakterier som redan finns i kroppen.

Med normal immunitet kan kroppen övervinna en infektion som oavsiktligt kom in i ögat. Men hypotermi, olika förkylningar, stress, beriberi, inflammatoriska ögonsjukdomar (konjunktivit, blefarit ) försvagar lokal eller allmän immunitet och skapar en gynnsam miljö för infektionens utveckling.

Med tanke på att infektionen i ögat oftast tas från utsidan (otvättade händer) är det förståeligt varför hos kvinnor korn på ögat förekommer oftare än män. Kvinnor är mer oroliga för ögonen (när man använder smink), vilket ökar risken för oavsiktlig infektion. Dessutom kan användningen av substandard kosmetika orsaka irritation, vilket också bidrar till förekomsten av inflammation.

I sällsynta fall kan orsaken till kornets utseende tjäna som en demodexmite.

Symtom och sjukdomsförloppet

Utseendet och utvecklingen av korn kännetecknas av följande symtom:

  1. Klåda, brinner i ögonlocken, en känsla av torrhet i ögat, obehag när det blinkar. Om du börjar vidta åtgärder när de första symptomen uppträder, kan korn inte utvecklas.
  2. Utseende av rodnad och ömhet. Med tryck på ögonlocket kan smärtan vara värre.
  3. Utseende av uttalad smärtsam svullnad.
  4. Ökad lakrimation och utveckling av konjunktivit. Dessa symptom observeras inte alltid, endast vid en omfattande inflammatorisk process.
  5. Utseende på ögonlocket på en abscess med ett uttalat purulent huvud.
  6. Ökad lymfkörtlar och feber. Också i sällsynta fall observeras sällsynta noggranna symptom när korn utvecklas mot bakgrund av andra (kalla eller inflammatoriska) sjukdomar.
  7. Under perioden från tre dagar till en vecka efter abscessens utseende öppnas vanligtvis, och pus kommer ut.

Behandling av korn

I de flesta fall går sjukdomen av sig själv inom en vecka, utan någon intervention. För att underlätta tillståndet och påskynda återhämtningen kan följande åtgärder vidtas:

I inget fall bör du klämma ut en abscess. Det är nödvändigt att vänta tills det mognar och öppnar sig. I händelse av att det under veckan inte hände, det är en ökning av svullnad och skärpning, ökad smärta, det är nödvändigt att konsultera en läkare.

Dessutom bör en patient med korn använda en separat handduk, eftersom själva kornet inte är smittsamt, är den stafylokockinfektion som orsakar den extremt lätt överförd.