Bråk i tibia

Enligt medicinsk statistik är fraktur av tibia den vanligaste benskadorna. Dessutom, med samma frekvens, är små och stora tibiafrakturer, och ofta även tibia, brutna. båda benen på samma gång. Orsaken till denna skada är kraftens inverkan på grund av en stroke (till exempel under en olycka) eller ett fall.

Symptom på fraktur av tibia

Offeret med detta traumaben har ett antal symptomatiska tecken:

Typ av skinsskada

Trauma hos den lilla och stora tibia uppstår:

 1. Rak (stötfångare). I fallet med ett sådant trauma är fragmenten av en enkel form och smältningen av benet är snabbare.
 2. Indirekt. Med denna spricka delas benet i en spiral, griper stora delar av foten och smälter ihop långsammare.

Vid sprickor av den stora och små tibiaen med förskjutning, är akuta fragment av hårda benskador mjuka vävnader belägna i frakturzonen.

Även frakturer av tibia är stängda och öppna. En öppen fraktur, i vilken fragment av ben, skadliga vävnader, går ut, är särskilt svårt eftersom sårbarheten för såret ökar.

Första hjälpen för skador på tibia

Tidigt och i enlighet med reglerna är det första hjälpen som tillhandahålls för en skinsskada på många sätt nyckeln till framgången för botemedlet. Algoritmen för att hjälpa offret är som följer:

 1. För att förhindra förskjutningen av benets fragment, läggs shinen på däcket. I stället för en medicinsk anordning kan en plywoodplatta och liknande användas.
 2. Det är önskvärt för offret att säkerställa ett horisontellt läge och fullständig vila.
 3. Applicera is eller kallt vatten på det skadade området i en cellofanpåse.
 4. För att muffla smärta ska den skadade personen ges ett bedövningsmedel .
 5. Ring efter en ambulans.

Behandling av tibiafraktur

Om trauman bekräftas med en visuell undersökning och även med röntgen bestäms frakturets art, läkaren föreskriver lämplig behandling:

 1. Om frakturen inte förskjuts, appliceras ett gips. Metoden för behandling av en fraktur med en förskjutning beror på förskjutningsplanet:
 2. Vid ett snett förskjutningsplan, för att sätta benet tillbaka på plats, används dragningsmetoden - en medicinsk nål sätts in och vikterna är upphängda.
 3. När en tvärförskjutning används används en speciell metallplåt.
 4. Med nedsatt trauma med förskjutning utförs en operation, och benet samlas in av kirurgen manuellt.
 5. När en öppen fraktur används, fixar Illicarovas preparat den skadade lemmen.

Beroende på arten, svårighetsgraden av patientens skada och ålder kan återhämtningsperioden variera från några veckor till sex månader. En viktig plats ges till rehabilitering, som syftar till att återställa muskelaktivitet. Rehabiliteringsperioden omfattar: