Aggressivt barn

Med förvåning tittar vi på ett barn som flirter med sin mamma, driver klasskamrater i dagis, biting lärare. Barnet drar indiscriminately hans hår, pounces med hans nävar och tweaks. Föräldrar reflekterar över varför barnet är aggressivt. Det som utspelade det faktum att förrän ett lugn och tillgiven barn plötsligt blir en teaser. Och den viktigaste frågan som bekymrar majoriteten av föräldrarna: Vad ska man göra om barnet är aggressivt?

Var kommer aggression från ett barn?

Den främsta orsaken till förekomsten av barns aggression ligger i det felaktigt konstruerade förhållandet mellan föräldrar och barnet. I en sådan familj, som regel, får inte barnet tillräckligt med uppmärksamhet. Han irriterar sina föräldrar, för att han ständigt stör, blir förvirrad under hans fötter. Barnet är upprörd, besviken på grund av denna attityd. Mest troligt känner han sig oskyddad med människor som är för honom den viktigaste i världen. Och sedan försöker barnet att uppmärksamma sig själv, om än genom aggression. Självklart kommer föräldrarna att skrika, skälla honom, men det viktigaste är att märka! Sålunda är barnets aggressiva beteende ett slags självförsvar.

Ofta är orsaken till aggressivt beteende den upplevande stilen av uppfostran, när nästan allt är tillåtet för barnet. Sådana barn är inte bekanta med ordet "omöjligt" och vet därför inte gränserna för vad som är tillåtet.

En av orsakerna till barns aggression är störningen av hjärnan till följd av komplikationer vid förlossning eller trauma.

Att gå till en ny skola eller dagis, fientlig skol- eller dagispersonal kan också bidra till att ditt barns aggressiva beteende uppstår.

Arbetar med aggressiva barn

Det är klart att med manifestationen av aggression från barnet i förskolan eller i skolan, kommer lärare eller lärare att vidta åtgärder. Emellertid är den främsta betydelsen föräldrarnas ingripande. Följande rekommendationer hjälper till med barnet:

  1. Vid aggressivt beteende hos barn måste föräldrar alltid vara lugna. Om du känner dig mycket irriterad och arg, stäng dina ögon och räkna till tio. Svara inte "ömsesidighet" på något sätt. Lägg inte handen på barnet och böj inte för att skrika. Som det är känt, släcker aggressivitet i frånvaro av ett svar.
  2. Barnet bör vara övertygat om att hans beteende bara förorsakar skada, först och främst till sig själv: barnen vill inte vara vänner med honom, vuxna börjar behandla honom illa. Ibland kommer dramatisering av brott av barnets släktingar inte att störa. Så, en missuppfattad syster kan bilda lidande och tårar från smärta, när en snooty bror biter henne.
  3. Under manifestationen av aggression i barnet kan föräldrar försöka släcka utbrott av ilska. Omdirigera barnets åtgärder till ett livlöst objekt: låt honom sparka fötter på marken, slå kudden.
  4. Om barnet uppträder aggressivt, försök att distrahera honom och be om att uppfylla någon av dina önskemål (till exempel att ta med ett glas, en telefon, en penna). Eller plötsligt beröm honom, säg att han uppförde sig bra, gjorde något rätt. En kärleksfull förälder har alltid något att lova ett älskat barn!
  5. Försök att spendera mer tid med din bebis. Ofta säger du att du älskar honom, för att du har ett så bra och snällt barn. Spela med det spel som bidrar till att släcka barns aggression. Be om att rita två djur. Låt barnet avbilda ett fruktansvärt ondskan djur, ge honom ett fult namn och berätta för honom om hans hemska gärningar. Låt sedan barnet rita ett trevligt och vänligt djur med ett vackert namn. Låt barnet beskriva djurets goda gärningar.

Sådana enkla handlingar, liksom ditt tålamod och uthållighet och kärlek till barnet kommer att bidra till att övervinna aggression. Om barnets dåliga beteende är en följd av patologiska födelser är ett samråd med barnneurologen nödvändig.