Visdomstandutvinning

En vuxen har 32 permanenta tänder. Denna process börjar vid sex års ålder och vid 15 års ålder kan varje tonåring räkna 28 tänder i munnen. Och var är de andra 4? Dessa tänder, kända som "åtta" eller "visdomständer", spränger strängt individuellt, vanligtvis inte tidigare än 18 år. Utbrottsprocessen av en sådan tand kan dra på sig i åratal och vara ganska smärtsamt, så att avlägsna visdomstanden är inte ovanligt.

Det korrekta officiella namnet på dessa tänder är tredje molar (tuggande tänder) eller åttonde tänder. Om du räknar från mitten av varje käft till höger eller till vänster kommer en sådan tand att vara den åttonde och den sista. "Kloka" de heter i det vanliga folket på grund av den sena utbrottet. Man tror att 18 år och äldre har en viss viss visdom.

Varför behöver vi så många tänder?

Våra avlägsna förfäder var tvungna att få mat på jakten och i en hård kamp för överlevnad. Tugga halvbakt, dåligt bearbetat kött är en tung belastning för tugganordningen. Tolv tuggänder klarade sig bra med den här uppgiften. Men under den evolutionära processen har mannen funnit sätt att få mat på ett enklare sätt. I vår tid räcker det med att gå till affären. Därför blev ett så stort antal tänder som utför en tuggfunktion överflödig.

Behöver jag radera det?

Hos många människor klipper de helt enkelt inte genom tandköttet, denna tand heter retina. I det här fallet kan tanden vara i tandköttet i fel position, till exempel horisontellt, vilket sätter tryck på intilliggande tänder och orsakar olika inflammatoriska processer. Att ta bort den retinueda visdomen i detta fall är en nödvändighet.

De lägre tredje molarna retineras oftare. Om platsen för tandvård inte räcker eller det finns en felaktig position i tandköttet, är borttagning av den lägre visdomen en mer human utväg än att behandla permanenta inflammatoriska processer och tålamod av smärta. Ofta är tänderna på båda sidor i samma eller liknande position, och smärtsensningen fördubblas. I det här fallet kan läkaren rådgöra med borttagning av visdomständer under anestesi. Detta är ett modernt och säkert förfarande som garanterar ett minimum av obehagliga känslor.

Visdomständer på överkäken är ofta halva etsade. Det innebär att de inte spränger helt. Detta händer eftersom en mans käke, tack vare användningen av mjuk mat, har minskat i storlek och inte kan rymma de sista stora tänderna. Avlägsnande av den övre visdomstanden kräver ofta ingen anestesi och utförs under lokalbedövning.

Vad kan man förvänta sig efter borttagning?

Om avlägsnandet av själva tanden är smärtfri på grund av anestesi kan komplikationer efter borttagande av visdomstanden medföra många obehagliga känslor. Vilka är de vanligaste komplikationerna:

  1. Smärta och svullnad efter borttagning av visdomstanden. Det kan tyckas att angränsande tand, hals eller käft gör ont. Vilken kind och tandkött runt den borttagna tanden svällde till en otrolig storlek. Tillfällig smärta och svullnad efter tanduttag är normalt, eftersom borttagandet av visdomstanden är ett traumatiskt förfarande. Att ta bedövningsmedel i detta fall är det mest korrekta beslutet.
  2. Torrt hål efter borttagning av visdomstand. Om smärta och svullnad fortsätter eller förvärras, bör du kontakta din läkare! Det kan vara att blodproppen, som är nödvändig för att ersätta det tomma hålet med en benvävnad, inte bildades. I detta fall bildar läkaren en ny blodpropp och förskriver antiinflammatorisk behandling.

Visdomstandutvinning är ett komplext och obehagligt förfarande, men det undviker många fler obehagliga problem.