Topp 10 sovjetiska supermodeller: hur var den röda Queens öde?

Självmord, psykiatriska kliniker och tvångsutvandring: hur levde modellflickorna i Sovjetunionen?

Modellen i Sovjetunionen ansågs vara nästan en synonym för lightheadedness och ett dissoluterat sätt att leva. Den genomsnittliga medborgaren i landet hade ingen aning om hur livet av "tjejerna från omslaget" hände. Några av dem kunde inte överleva den höga skilsmässan, någon offrade en karriär för familjens skull, ja, någon blev skuggan av en mer framgångsrik och inflytelserika make ...

1. Regina Zbarskaya

Den "röda drottningen", som den kallades, var känd långt ifrån Sovjetunionens gränser. År 1953 kom hon för att erövra huvudstaden och drömde att komma in i VGIK. Hon uppfann sig en legend om föräldrarna-gymnasterna från Jugoslavien, tragiskt kraschade under föreställningen. Flickan, djärvt kommunicerar med Cardin och Dior på franska, fruktade hela sitt liv att någon skulle lära sig sanningen om att hon föddes i en enkel bondefamilj. Regelbundna resor utomlands och höga intäkter övertygade Regina att att leta efter en man i hennes liv är nödvändigt bland den kreativa eliten. Hennes man var en målare Lev Zbarsky: han ville inte ha barn, att han en gång flydde från sin fru, som inte ville vara chayldfri. Regina skickades till ett psykiatrisk sjukhus där hon begick självmord år 1987 och inte förlåter Zbarskys förräderi.

2. Evgenia Kurakina

Under sekelskiftet av förra seklet var Eugene den enda utföringsformen av bilden av en "tråkig vinkig tonåring". Hon var anställd i Leningrad Fashion House, som utländska fotografer fanns för att försöka komma till Ryssland för att fånga Kurakin. Modellen i sina intervjuer beklagade ofta att de flesta av de bilderna hon inte kunde se, eftersom de publicerades utomlands. Hon, som Zbarskaya, reste sig till Europa, men var ständigt under övervakning av specialtjänster. En gång försökte hon protestera mot systemet: Eugene dök upp i centrala Moskva i en röd genomskinlig blus utan bh. När hon insåg att hon inte längre ville bo i Sovjetunionen hittade hon en fiance i Tyskland och gick till Berlin.

3. Tatyana Chapygina

Varje hemmafru i landet, som var förtjust i nål eller stickning, kände henne: Tatyana spelade ofta roll för publikationer där klädmönster för att göra kläder hemma publicerades. Men i dessa dagar var det inte vanligt att skriva modellens namn på tidskrifterna om hushållet, så det verkliga namnet på modellen var känt endast av storstadsfläktar av kataloger av modehus, som också var glada att arbeta med Chapygina. Tatiana störde aldrig med sina kollegor, sågs inte i alltför fritt beteende och hade därför inget intresse av skvaller. Från podiet vägrade hon att ta av sin karriär, vilket gav preferens till äktenskap och familjelust.

4. Tatiana Mikhalkova

Idag är det sällan någon som kommer ihåg att hustrun till den mest kända regissören i landet har fått från Vyacheslav Zaitsev smeknamnet "Botticells flicka". I fem år var hon stjärnan på podiet och fick regelbundet titeln "Russian Twiggy". Rivaler pratade ofta att hon lyckades få modellens arbete från utgången i den ultra-korta mini-kjolen: det fullfjädrade konstnärliga rådet fascinerades av hennes skönhet. När hon gifte sig fick hon välja, som Chapygina: Nikita Mikhalkov sa att endast sin egen mamma borde höja barn. Den slutliga utgången till podiet ägde rum när Tatyana var den sjunde graviditetsmånaden Anna äldste dotter.

5. Galina Milovskaya

"Russian Twiggy" gick in i modelleringens historia i Sovjetunionen som den första modellen som fick stå för utländska fotografer. Hon poserade för den franska Vogue i armén och diamantfonden. I samma bilduppsättning senare hittades bilder på Röda torget - på en av dem vände Galina sig tillbaka till mausoleet. Hon var aktivt antydd att det bästa sättet för henne skulle vara att lämna för permanent bosättning i ett annat land. Milovsky föll först i en depression, lyssnade på de tidigare landsmännen och flyttade till Frankrike. Men senare började hon samarbeta med byrån Ford, blev en dokumentärchef. Familjen lycka Galina hittade, möter den franska bankern Jean-Paul Dessertino, i ett äktenskap med vilka hon bodde i 30 år.

6. Valentina Yashina

Modellens kalla skönhet, som var associerad med Greta Garbo, varv från sin fadersvenskare, som försvann från sin mammas liv efter en natt av kärlek. Valentina var en skådespelerska, men hennes framgångsrika karriär förstördes av förräderi: hennes man lärde sig om Yashinas roman med sin scenpartner och gjorde allt för att få henne att förlora sin plats i teatern. Valentina försökte sin hand på podiet ... och stannade där tills hon var 65 år! Bland hennes beundrare var Joseph Kobzon, son till en högsta tjänsteman från Vladimir Gushchin och andra inflytelserika män. Nästan före slutet av sin karriär accepterade hon erbjudandet om hand och hjärta, gjord av konstnärens konstnär, Nikolai Malakhovs regissör. Mannen dog snart och lämnade henne ett galet tillstånd - 5 miljoner dollar, men Valentine själv spenderade resten av sina dagar i fattigdom.

7. Mila Romanovskaya

Den sovjetiska supermodellen Romanovskaya var den svärda fienden till Regina Zbarskaya. Flickornas rivalitet nådde en topp när Moskvas modehus valde Mila för att visa prestationerna från lättindustrin i Montreal, men alla var övertygade om att Regina skulle åka dit som landets första skönhet. Den modeshow öppnade för Romanovskaya vägen till väst, där hon kallades "Russian Snow Maiden." En serie ljusa romaner med skådespelare och regissörer ledde Mila att bekanta sig med den brittiska affärsman Douglas Edwards, som blev Romanovs tredje man och hennes livs kärlek.

8. Leka Mironova

Efter att ha minskat sitt namn till Leokadia till Lekas ​​kreativa pseudonym, är modellen som fortfarande fungerar på bildsessioner och tv-apparater en av de bästa modellerna av Zaitsevs hus, som många mannequins från Sovjetunionens tider. Idag delar hon aktivt med journalister detaljer om arbetet i trender och designers värld. Leka gömmer inte att hon och hennes kollegor ofta behövde uthärda trakasserier av tjänstemän. Hon vägrade en gång en högklassig fläkt och betalade för det med sin karriär.

9. Elena Metelkina

Journalister från Sovjetunionens tider kallade henne "framtidens kvinna" för hennes ljusa roller i "Gäst från framtiden" och "Genom tornar till stjärnorna". Skönheten skilde sig väldigt radikalt från den vanliga slaviska typen av utseende: en bräcklig figur, stora ögon och sensuella läppar lockade synen på den som såg henne. Elena blev berömd när mannequinens yrke nästan aldrig betraktades som populärt - hon arbetade i GUMs showroom och kom fram på tidningarna. Unionens upplösning gjorde henne vant vid det faktum att det inte kommer någon tidigare popularitet. Metelkina blev sekreterare, men efter en lyckad chans räddade hon henne från att dö med ett försök till sin chef, hon ägnade sig åt att sjunga i en kyrkokör i en av kyrkorna i Moskva.

10. Rumia Rumi Rae

Den österländska skönheten av hennes vän fick smeknamnet Shahinya, som bara betonade hennes sensuella skönhet. För att göra en framgångsrik karriär hjälpte hon Vyacheslav Zaitsev - det var han som såg Rumia på en av synpunkterna och ville göra henne till sin favoritmodell. Trots att Rei själv erkände att hon inte kan kallas en flicka av bra karaktär, behandlade hennes kollegor henne med respekt och till och med beundran. Lover av kontrovers och kamp med konservativa ordningar även i vuxenlivet ser bra ut och upprätthåller vänliga relationer med Zaitsev.