Slutsk Bälten

I världens historia har modeband, som kallas Slutsk, en enastående roll. Den vitryska symbolen är den största egenskapen för konst och hantverk.

Historisk bakgrund

Slutsk bälten historia beräknas i århundraden. Först levereras liknande produkter från öst. Men redan i mitten av XVIII-talet grundade Great Hetman Litauen Mikhail Kazimierz Radziwill den första fabriken i världen i Slutsk. Det första vävda slipsbandet släpptes i 1758. Armeniens Hovhannes Majarants och två lokala konstnärer arbetade på sin skapelse. Under de första åren arbetade de ottomanska och persiska hantverkarna som hetman arbetade på fabriken, så mönstren var av uttrycks orientalisk karaktär. Men tiden har kommit när ägarna av fabriken har upphört att behöva tjänster av utländska mästare. Lokala mästare, som har antagit erfarenheterna från ottomanerna och perserna, ersatte snabbt de östra ornamenten med glömma-me-nots, kornblommor, tusenskönor, ekblad och lönn. Sedan dess började historien om Slutsk bältet, vilket såg ut som det gör idag.

Världen av dekorativ och tillämpad konst

För att producera sådana bälten använde hantverkare dyra material, såsom silke, guld och silver trådar. Bälte i längd kan nå fyra eller flera meter, och i bredd - upp till en halv meter. Kanten på Slutsk bältet var dekorerad med en mönstrad kant, och ändarna dekorerades med blomplantamotiv . En anmärkningsvärd egenskap hos den här produkten är att den inte har fel sida. Tack vare den höga kompetensen hos vävare såg bältet felfritt på båda sidor. Högsta skicklighet betraktades som fyrsidiga produkter, som vika i hälften. Den centrala delen av bältet var vanligtvis dekorerad med tvärgående eller mönstrade band, nät, ärtor och de vackraste ornamenten placerades på ändarna av produkten. Och ett obligatoriskt element är en etikett som anger att bandet är tillverkat i Slutsk.

Förresten trodde vi bara dessa produkter till representanter för det starkare könet, eftersom det finns en legend att den kvinnliga handen gör att färgerna bleknade och tråden berövar styrkan.

Återupplivande av traditioner

Absolutt grundlös tills början av XXI-talet i slutet av 1900-talet blev bortglömd. Sedan 2012 har den vitryska regeringen godkänt ett statligt program för att återuppliva detta element av nationella kläder . Slutsk Belt idag tilldelas rollen som en souvenir, konstnärlig stylisering, en representativ symbol, en museuppställning. Det största textilföretaget i Vitryssland "Slutsk Belts" bildar gradvis produktion, vilket kombinerar autentiska egenskaper och innovativa utvecklingar. Det första bandet, gjord av guldtråd och högkvalitativ naturlig silke, presenterades högtidligt för presidenten av Vitrysslands republik Alexander Lukashenko.

Ett museum av slutskpäls är också öppet på grundval av företaget. Dess utställning är inte för rika med utställningar än, men turister som kommer att se det belorussiska bältet för första gången kommer att ha något att berätta för sina vänner om. Dessutom kan museet köpa unika souvenirprodukter, samt visualisera funktionerna i den tekniska processen att skapa bälten.