Japanska lönn

Maple Japanese (Acer japonicum tumme, fläkt, röd) är en flerårig lövväxt som odlades i Japan. Totalt finns det mer än ett hundra arter av lönn. Den 11-lobed löv av detta träd har en ljusgrön färg på sommaren, och på hösten målas de i lila toner av extraordinär skönhet. När du ser detta spektakel kan du inte motstå den japanska lönn. Därför är det rimligt att önska att odla denna växt på din egen tomt. Eftersom i våra breddgrader är ett sådant träd inte så vanligt, för dess framgångsrika tillväxt är det nödvändigt att veta hur man bryr sig om den japanska lönn.

Japansk lönn: vård och odling på trädgårdsplanen

Om du fortfarande bestämmer dig för att köpa en japansk lönn, planterar du och tar hand om det kräver noggrann förberedelse. När allt kommer omkring beror planteringen på sin framtid på huruvida den kommer att överleva, om dess plåt kommer att ha samma ljusa färg som den borde vara.

Tja, lönn kommer att känna sig delvis skugga. Om det kommer att vara i direkt solljus kan bladen bli brända.

För att odla det, använd sura trädgårdsjorden.

Till trädet har vuxit starkt och bestående, det är nödvändigt att gödda jorden en gång i månaden under vårsommarperioden. Vintermatning utförs inte.

Maple är väldigt picky om vattning. Om det här är en ung växt, bör den inte bara vattnas oftare, utan också ge en tillräckligt stor mängd vatten. Under sommaren vattnas trädet en gång i veckan, under den kalla årstiden - en gång i månaden. Efter varje vattning behöver vi ta bort ogräset och lossa jorden till ett grundligt djup. Detta undviker att försegla sätet. Om jorden är torr kommer lönnen att utvecklas väldigt långsamt.

Hur odlar man en japansk lönn från frön?

Om du vill odla en lönn från frön måste du först bestämma typen av lönn, för inte alla dess sorter sprids av frön, någon genom ympning eller sticklingar. För att odla en lönn från fröna är följande typer lämpliga:

Fall frön börjar på hösten, då måste de samlas in. Först är fröerna stratifierade: i minst 120 dagar hålls de i ett kallrum där omgivningstemperaturen inte överstiger fem grader. Det bästa lagringsutrymmet är ett vanligt kylskåp. Frön placeras i en behållare med sand, som måste vara lite fuktig.

I april och maj kan du börja plantera groddfrön. För att spira snabbare, blöts frön i väteperoxid i 1-3 dagar. Därefter är frön redo att planteras omedelbart på den öppna marken. Innan du planterar i trädgårdsjorden måste du först lägga torv, sand och humus.

Frön av lönn måste planteras på ett djup av minst tre centimeter. Om du i framtiden inte planerar att transplantera plantorna, så ska minsta avståndet mellan fröna vara minst 1,5 meter. Efter plantering vattnas fröerna. Marken måste ständigt hållas fuktig.

Efter sådd kan de första skotten observeras inte tidigare än två veckor senare. Man bör komma ihåg att lönn växer långsamt nog, och det är nödvändigt att ha tålamod innan skotten ser ut som ett träd. Under tillväxtperioden är vård för japanska lönn ganska enkel:

Med rätt vård på hösten kan växthöjden nå en nivå av 20-40 cm.

På en permanent plats planteras den japanska lönn efter 1-3 år. Preliminärt gräva en grop 50 cm bred och 70 cm djup. Marken bör vara densamma som vid fröets spiring. Dessutom lägg till humus eller kompost . Varje år på sommaren appliceras gödsel på jorden för fleråriga växter.

Japansk lönn är en ovanligt vacker växt, som med omsorg kan glädja sig om andras syn.