Gudinna minerva

Den romerska gudinnan av visdom Minerva motsvarar den grekiska krigare Athena Pallada. Romarna anförde sin visdomsgudinna till de högsta gudarnas triad, Minerva, Jupiter och Juno, till vilken templet byggdes, byggt på Capitol Hill.

Den romerska kulten av Mineva visdomsgudinnan

Minervas kult var utbredd i hela Italien, men det hedrade sig mer som en patron av vetenskap, hantverk och nålarbete . Och bara i Rom var det mer uppskattat som en krigare.

Quinquatrias - festivaler dedikerade till Minerva, hölls 19-23 mars. På semesterens första dag skulle elever och skolbarn tacka sina mentorer och betala för deras undervisning. Samma dag upphörde alla strider, och gåvor erbjöds - älskling, smör och platta kakor. På andra dagar till minne av Minerva anordnades gladiatoriska slagsmål, processioner, och på den sista dagen - ett offer och helgelse av stadsrör som deltog i olika ceremonier. Junior quinquatrios firades 13-15 juni. Mestadels var det en semester av flutister, som ansåg Minerva sin beskyddare.

Minerva i romersk mytologi

Enligt myter uppträdde gudinnan Minerva från Jupiters huvud. En dag hade den romerska högsta gudomen en mycket dålig huvudvärk. Ingen, inte ens den erkända läkaren Aesculapius, kunde lindra sitt lidande. Då frågade Jupiter, plågad av smärta, att Vulkans son skulle skära huvudet med en yxa. Så snart huvudet var splittat, sjöng Minervas krigssalmer ut ur det, i rustning, med en sköld och ett skarpt spjut.

Utkom från hans faders huvud blev Minerva gudinnan av visdom och ett rättvist frigörelseskrig. Dessutom beskyllde Minerva utvecklingen av vetenskap och kvinnors handarbete, patronage av artister, poeter, musiker, skådespelare och lärare.

Konstnärer och skulptörer porträtterade Minerva som en ung vacker tjej i militärpansar och med vapen i hennes händer. Mycket ofta bredvid gudinnan är en orm eller en uggla - symboler av visdom, kärlek till eftertanke. En annan igenkännlig symbol på Minerva är ett olivträd, skapelsen av vilket romarna tillskrivs denna gudinna.

Minervas roll i romersk mytologi är mycket stor. Den här gudinnan var Jupiters rådgivare, och när kriget började tog Minerva sin sköld Egis med huvudet av Medusa Gorgona och gick för att försvara dem som lidit oskyldigt och försvarade den rättvisa orsaken. Minerva var inte rädd för strider, men välkomnade inte blodsutgjutning, till skillnad från krigets blodtörstiga gud, Mars.

Enligt beskrivningarna i myterna var Minerva väldigt feminin och attraktiv, men lovade inte hennes fans - visdomsgudinnan var mycket stolt över sin oskuld. Minervas kyskhet och odödlighet förklarades av det faktum att sann visdom inte kan förföras eller förstöras.

Grekisk gudinna Athena

I grekisk mytologi motsvarar gudinnan Minerva Athena. Hon föddes också av huvudgudens huvud, Zeus, och var visdomens gudinna. Det faktum att den grekiska gudinnan är äldre än hennes romerska tvilling, säg många legender, till exempel - om staden Aten.

När en magnifik stad byggdes i provinsen Attica, började de högsta gudarna argumentera för att hedra vem den skulle namnges. I slutändan övergav alla gudar utom Poseidon och Aten sina påståenden, men de två tvisterna kunde inte fatta ett beslut. Sedan meddelade Zeus att staden skulle namnges till ära för den som skulle ge honom den mest användbara gåvan. Poseidon med en tridentslag skapade en vacker och stark häst som var värd att tjäna kungen. Athena skapade ett olivträd och förklarade för människor att de inte bara kan använda frukterna av denna växt, men också dess löv och trä. Och dessutom är olivgrenen en symbol för frid och välstånd, vilket utan tvivel är mycket viktigt för invånarna i den unga staden. Och staden namnges efter den kloka gudinnan, som också blev Atens beskyddare.