Gestations diabetes mellitus

Diabetes mellitus är en sjukdom som kännetecknas av en ständigt förhöjd nivå av glukos i blodet. Gestationsdiabetes mellitus (HSD) isoleras som en separat typ av diabetes mellitus , eftersom den först framträder under graviditeten. I detta fall kan denna patologi endast inträffa under graviditeten och försvinner efter födseln, och kan vara en häcktagare av typ I diabetes mellitus. Tänk på orsakerna, de kliniska symptomen, laboratoriediagnosen och behandling av graviditetsdiabetesmorska.

Gestationsdiabetes mellitus (HSD) vid graviditet - orsaker och riskfaktorer

Den främsta orsaken till graviditetsdiabetes är en minskning av cellernas känslighet för sitt eget insulin (insulinresistens) under påverkan av en stor mängd progesteron och östrogener. Naturligtvis finns inte högt blodsocker under graviditeten hos alla kvinnor, men endast hos dem som har en predisposition (ca 4-12%). Tänk på riskfaktorer för diabetes mellitus (HSD):

Karakteristik av kolhydratmetabolism vid svangerskapssymptomatisk mellitus

Normalt syntetiserar bukspottkörteln under graviditeten mer insulin än vanliga människor. Detta beror på att graviditetshormoner (östrogen, progesteron) har en kontrainsulffunktion, dvs. de kan konkurrera med insulinmolekylen för kommunikation med cellulära receptorer. Speciellt ljusa kliniska symptom blir under 20-24: e veckan när ett annat hormonproducerande organ bildas - placentan , och då blir graden av graviditetshormon ännu högre. Sålunda stör de penetrationen av glukosmolekyler i cellen, som återstår i blodet. I det här fallet kvarstår celler som inte har fått glukos hungrig, vilket leder till att glykogen avlägsnas från levern, vilket i sin tur leder till en ännu högre blodsockerhöjning.

Gestationsdiabetes mellitus - symtom

Kliniken för graviditetsdiabetes liknar diabetes mellitus hos icke-gravida kvinnor. Patienter klagar över ständig torr mun, törst, polyuri (ökad och frekvent urinering). Sådana gravida människor är oroade över svaghet, sömnighet och aptitlöshet.

I en laboratoriestudie, en ökad nivå av glukos i blodet och urinen, liksom utseendet av ketonkroppar i urinen. Analys för socker under graviditeten utförs två gånger: första gången i taget från 8 till 12 veckor och andra gången - vid 30 veckor. Om den första studien visar en ökning av blodsockern rekommenderas analysen att upprepas. En annan studie av blodglukos kallas ett glukostoleransprov (TSH). I denna studie mäts den fastande glukosnivån och 2 timmar efter att ha ätit. Normens gränser för gravida kvinnor är:

Diet i svangerskapssymptomat (HSD)

Den primära metoden för behandling av graviditetsdiabetes är kostterapi och måttlig övning. Från kosten bör man utesluta alla lätt smältbara kolhydrater (godis, mjölprodukter). De bör ersättas med komplexa kolhydrater och proteinprodukter. Naturligtvis kommer den bästa kosten för en sådan kvinna att utveckla en dietist.

Sammanfattningsvis kan man inte säga att farlig gestationsdiabetes mellitus är farlig om den inte behandlas. HSD kan leda till utveckling av sen gestos, infektion hos moder och foster samt framväxt av typiska komplikationer av diabetes mellitus (njure och ögonsjukdomar).