Dessa ovanliga museer måste besöka minst en gång i ditt liv!

Det finns så många intressanta saker i världen, och livet är så kort att du inte ska slösa bort det för att besöka tråkiga platser, för att kommunicera med tomma människor och för att titta på dumma program. Det är dags att göra en önskelista, där du måste inkludera minst ett par museer, som vi kommer att prata om mer detaljerat.

1. Museum of Modern Art

Det är också känt som Museum of MoM. Detta är ett av de första museerna i modern konst. Beläget på Manhattan. Det grundades 1928 med hjälp av och stöd från berömda amerikanska entreprenörer Rockefellers. Samlingen av hans verk inkluderar "Starry Night" av Van Gogh, "Avignon's Maidens" av Picasso, "Memory of Permanence" av Dali och många andra mästerverk av briljanta artister.

2. Metropolitan Museum of Art

Det är ett av de största och mest besökta museerna i världen. Grundades 1870 i New York. När det gäller museets samlingar bygger den på 174 verk av europeisk målning, bland annat verk av den franska konstnären Nicolas Poussin, den holländska konstnären Frans Hals och många andra. Hittills har museet mer än 2 miljoner målningar. Metropolitanmuseet består av flera avdelningar:

3. Solomon Guggenheim Museum

Det ligger i Bilbao, Spanien. Det är en av grenarna på museet med samma namn, som ligger i New York. Här kan du se utställningen av spanska och många utländska konstnärer. Detta museum lockar turister inte bara med sina samlingar, men också med arkitektur. Det ligger vid vattnet. Byggnaden är konstruerad i stil med deconstructionism gjord av titan, sandsten och glas. Det förkroppsligar tanken på ett futuristiskt skepp. Ofta jämförs det med en blomstrande ros och en fågel.

4. Whitney Museum of American Art

Den innehåller den största samlingen av modern amerikansk konst. Museet grundades 1931 i New York av Gertrude Whitney, som donerade 700 målningar från hans samling. Om du kommer hit, glöm inte att besöka restaurangen "Untitled" där du kan njuta av utsökt honung. Intressant är det bestående av bikupor som ligger på taket på Whitney Museum.

5. Louvrenmuseet

Hur inte inkludera den i listan över museer som du bara behöver besöka? Förresten är området 22 fotbollsplaner. Dessutom har 35.000 målningar, tryck, gravyrer, fresker - det här är bara en liten del av det som presenteras i Louvren. Och om du spenderar mer än en sekund för att inspektera varje utställning, så kommer du att få tid att beundra det här museets skönhet i Paris om 10 timmar.

6. Marmottan-Monet-museet

Om du älskar fantasier och post impressionisters skapelser (Paul Gauguin, Edouard Manet, Pierre Auguste Renoir), var noga med att besöka det här museet i Paris. Dessutom finns det världens största samling av målningar av Claude Monet.

7. Museum of Rodin

Detta är en av de mest populära och mest besökta i Paris efter Louvren och Orsay Museum (vi kommer att prata om det nedan). I den här utsökta herrgården med en magnifik och unik exponering, omgiven av en lyxig park, går inte flödet av turister året runt. Museet rymmer Rodins bästa skapelser, bland annat de berömda skulpturerna Tänkaren och medborgarna i Calais.

8. Vatikanmuseet

Eller snarare Vatikanmuseerna. De är utspridda över hela Rom. Här kan du se de stora statyerna av faraonerna, de vackra målade burkarna som tillhör de antika etruskerna, de mystiska mumierna och Michelangelo's magnifika fresker. Och viktigast av allt är Vatikanmuseets skatt det sixtinska kapellet, ett rum som en gång målats av Michelangelo och Botticelli. Förresten kan du inte ta bilder och göra videor i det, och du kan bara prata i viskningar. Vet du varför? Detta görs för att bevara kvaliteten på freskerna i kapellet.

9. Designmuseum

Museum of Contemporary Design i London var det första som ägnade sig åt detta verksamhetsområde. Idag är det för många designers en standard för professionalism. I sina väggar samlas exklusivt unika skapelser av samtida konstnärer, skulptörer, designers. De viktigaste utställningarna är prestationer i arkitektonisk design, i design av kläder, skor, möbler och andra. Om du ska vara en formgivare för dig mer än bara ett yrke, så är det här museet för dig den viktigaste inspirationskällan.

10. Borghese Gallery

Om i din önskelista finns ett föremål "Besök alla viktiga romerska sevärdheter", välkommen till Borghese Gallery. Det är en riktig skattkista av konstnärliga och skulpturella mästerverk av olika epoker. Dessutom kan du beundra dukarna av många framstående mästare av renässansen i olika skolor.

11. Victoria och Albert Museum

Det är världens största museum för dekorativt och tillämpat konst och design i London. Vid närvaro rankas han 14 i världen. Museet innehåller 145 gallerier. Alla 140 rum är uppdelade i 6 nivåer, och för att inspektera hela utställningen kommer det att ta minst flera månader. Förresten är ingången till museet, liksom alla statsmuseer i London, gratis.

12. Prados nationalmuseum

Detta konstmuseum i Madrid är en av de största och mest betydande i Europa. Hittills innehåller den verk av spanska, italienska, flamländska, nederländska, tyska, franska mästare. Museets samling innehåller mer än 8000 målningar och cirka 400 skulpturer.

13. Thyssen-Bornemisza-museet

Det ligger inom "Golden Triangle of Art", ett litet Madrid-distrikt, som är hem för flera stora museer, inklusive Prado Museum och Queen Sofia Museum. Thyssen-Bornemisza-utställningen erbjuder besökare en stor samling målningar, där det finns många verk av de mest kända konstnärerna som täcker 8-årsåldern.

14. Rijksmuseum

Välkommen till Amsterdam. Detta konstmuseum är bland de 20 mest besökta i världen. Och han var bror till Napoleon Bonaparte. Hittills är grunden för hans konstsamling holländska målare, bland annat du kan se verk av Rembrandt, Vermeer, Huls och många andra.

15. Van Gogh-museet

Även om du inte är ett fan av hans arbete, kommer utställningen av detta museum nödvändigtvis att inspirera till skapandet av något geni. Här är den största samlingen av verk av konstnären - cirka 200 dukar. Dessutom kan vem som helst se 700 bokstäver adresserade till Van Goghs bror, Theo. Tack vare dem öppnades många intressanta fakta från en holländsk konstnärs biografi.

16. Museum of Contemporary Art of Barcelona (MACBA)

Den samlar samlingar av spanska, katalanska och många utländska artister från andra hälften av XX-talet. Även på museets territorium är Barcelonas centrum för samtida kultur. Uppmärksamhet av turister lockas inte bara av exponeringen av MACBA, utan också av den stora vita massan av museets byggnad, skapad i modernistiska stilen av Richard Meyer.

17. Picasso-museet

Det var i Barcelona som viktiga år av Picassos framkomst som konstnär passerade. Museet, som ligger i huvudstaden i Katalonien, i Barcelona, ​​samlade de tidiga verk av målaren, skapad under perioden 1895-1904. Förresten, och byggnaden ligger i det gamla stadspalatset i XV-talet.

18. Hermitage, St. Petersburg

Inte konstigt att de säger att Hermitage är en liten kopia av Louvren. Här hålls mästerverk av Leonardo da Vinci, Picasso, Rembrandt. I en av gallerierna återupptogs en samling porträtt av Romanov-dynastin. Inte bara för att beundra alla utställningar (vilket är cirka 3 miljoner) för att besöka alla 6 historiska byggnader, det tar minst 11 år.

19. Uffizi Gallery

Bokstavligen översätts Uffizi Gallery som "galleri av kontor". Det ligger i ett palats som byggdes i Florens i 1560-1581. Det är ett av de äldsta europeiska museerna. Uffizi har många anmärkningsvärda och anmärkningsvärda samlingar och utställningar. Till exempel lagras här en unik samling av självporträtt av kända artister. Hjärtat i det berömda museet är en samling av den lika kända Medici-familjen, som härskat här i många år.

20. La Specola

La Specola är ett museum för zoologi och naturhistoria. Bland samlingar av fossiler, mineraler, fyllda djur och naturliga rariteter har museet en unik samling vaxtexter. Först tillhörde den familjen Medici. Totalt har La Spezola mer än 1400 vaxfigurer. Bland dem är "kroppar" med interiörer som sticker utåt, huvuden som består av en muskler och andra illustrationer av "obduktion".

21. Akropolis nya museum

I Aten ligger vid foten av Akropolis i den modernistiska byggnaden ett museum vars samlingar representerar reliefs, statyer och artefakter samlade från Parthenon och andra delar av Akropolis. Museets utställningar är av religiös natur, inklusive en samling antika statyer som används i religiösa ceremonier.

22. Benaki-museet

Det är ett av de äldsta privata museerna i Grekland. Den innehåller värdefulla utställningar, inklusive forntida skulpturer, målningar, textilier, ikoner, tallrikar, guldsmycken av invånarna i antika Grekland. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt de minoiska och mykenska civilisternas föremål, föremål för den tidiga hellenistiska perioden. Förresten har Benaki-museet egna verkstäder och ett rikt bibliotek.

23. Stadsmuseet i Bryssel

Här kan du se artefakter relaterade till Bryssels historia och utveckling. Också i museet finns det många arkeologiska fynd, skulpturer och målningar av begåvade konstnärer. En av skatterna i museet är duken av den holländska målaren Peter Brueghel den äldste, skriven 1567. Samtidigt lagrar Stadsmuseet utrustningen, där det mest populära monumentet av inte bara Bryssel, men hela Belgien - skulpturen av Manneken Pisan, används ibland.

24. Museum of Musical Instruments

Det ligger i Bryssel och är världens största musikinstrument. Det lagrar cirka 8000 akademiska, folk och traditionella instrument. På varje våning, förutom den sista (det finns en restaurang), finns en separat tematisk utställning: sträng och tangentbord, inklusive sällsynta och exotiska instrument av den moderna orkestern, traditionella etniska "bell rings" och "knockers", musikaliska automat och musiklådor.

25. Museumö i Berlin

Han har inga världsanaloger. Museets ö ligger i hjärtat av Berlin och innehåller 5 byggnader, från sidan som liknar de gamla tempelarna. Förresten, denna ovanliga ö ingår i listan över UNESCOs världsarvsliv. I vart och ett av de fem museerna finns utställningar av mänsklighetens historia och kultur, skapad över sex tusen år.

26. Dongdaemun Plaza Design (Dongdaemun Design Plaza), Seoul, Korea

Det är inte bara ett museum där historiska reliker och artefakter samlas, men också ett kultur- och underhållningskomplex med arkitektur i modernistisk stil. På dess territorium ligger också Museum of Design. Ofta hålls utställningar av moderna konst och designobjekt här.

27. Undervattensmuseum av Atlanten, Lanzarote Island

Inte för länge sedan öppnade det första undervattensmuseet i Europa framför ön Lanzarote, där 400 skulpturer i storlek av mänsklig tillväxt uppvisas. Alla ligger på ett djup av 12 meter och är utformade för att återspegla människans attityd till miljön, såväl som harmoni av liv och konst. Till exempel symboliserar arkitektoniska ensemblet "Rubicon", bestående av 35 frusna i halva steget av mänskliga figurer, klimatförändringen, och "Raft Lampedusa" påminner om den berömda målningen av samma namn av den franska målaren Theodore Gericault.

28. Museum av brutna förbindelser, Zagreb, Kroatien

Det kallas också skilsmässnadsmuseet. Det är ett unikt och ovanligt museum, där bevis på förlorad kärlek samlas in. Varje utställning symboliserar förbindelserna mellan parterna. Intressant så skickades alla objekt från olika delar av världen. I detta fall har utställningarna en historia med vilken varje besökare kan bekanta sig mer detaljerat.

29. Museum of Science and Arts, Singapore

Det ligger på kusten av orten i Singapore. Det här är det första museet i världen, vars huvuduppgift är att studera den kreativa processen i vetenskap, konst och dess inflytande på medvetandet hos var och en av oss. Först och främst är inte bara utställningarna av museet unika, utan också arkitekturen i byggnaden. Så, dess ovanliga tak samlar regnvatten, som genom hålet rinner in i museets inre behållare. Förresten är museets utsida dekorerad med material som vanligtvis används för konstruktion av sjögående fartyg, yachter, förstärkt polymer.

30. Sveriges nationalmuseum

Kärnan i dess utställning är en samling av mer än 30.000 verk av dekorativ och tillämpad konst, 16.000 skulpturer, målningar, 500.000 medeltida teckningar. Museets främsta pärlor är dukar av tyska, italienska, franska, engelska, holländska konstnärer. Här kan du se geniusverk av Van Rijn Rembrandt, Peter Rubens, Thomas Gainsborough, El Greco, Pietro Perugino, Francisco Goya, Camille Pissarro, Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Edouard Manet, Van Gogh, Paul Cezanne, Paul Gauguin , Jean Batista Corot. Också i Nationalmuseet är en samling ryska ikoner från XV-XVIII århundraden.