Trafik i öronen

I det mänskliga örat finns cirka två tusen svavelkörtlar, som producerar cirka 20 mg öronvax per månad. Denna svavel är utformad för att skydda det tympaniska membranet. I en normal situation avtar den och är i själva processen att tugga sig bort från öronkanalen. Om emellertid på grund av några faktorer ( metaboliska störningar , inflammatoriska sjukdomar i den yttre hörselkanalen, ökad avskalning av epidermis) störs den normala processen med svavelutdragning, ackumuleras den och bildar korkar i öronen.

Orsakerna till utseendet av svavelproppar i öronen

  1. Avbrott i körtlarna som producerar svavel. I detta fall har auricleen inte tid att rengöra sig själv, och svavel ackumuleras och bildar en kork.
  2. Strukturen hos öronen. Vissa typer av auriklar är mer benägna för utseendet på sådana pluggar. I detta fall rekommenderas att tvätta öronen en gång i månaden med varmt vatten för att förhindra att svavelproppar uppträder. Sköljning utförs med en spruta eller spruta.
  3. Använd bomullsull för att rengöra öronen. Det är en av de vanligaste orsakerna, för när du använder en bomullspinne för vård inte bara bakom den yttre öronkanalen, sväller rammen, så småningom bildar en kork.

Hur man rensar öronen av trafikstockningar?

Som regel är svavelsäkringar obemärkta och skapar inte obehag tills de upptar mer än 70% av hörselgången, varefter hörselnedsättningen kan minska. Svavelproppen kan också manifestera sig under badning, när svavel sväller och blockerar öronkanalen. Vanligtvis är det enda symptomet på trängsel i öronen hörselnedsättning, men i sällsynta fall kan fysiskt obehag och huvudvärk uppstå.

Röret kan avlägsnas av en ENT-läkare, men du kan ta bort korkarna från dina öron och dig själv, särskilt om de är relativt "färska". Tänk på hur du kan rengöra dina öron från trafikstockningar och inte skada dig själv:

  1. Under inga omständigheter ska du försöka få korken från örat på mekaniska sätt, såsom bomullspinne, tandpetare, pincett, etc. Så du kan bara trycka korken djupare och dessutom skada huden och till och med tympaniska membranet.
  2. Om pluggen passar i ditt öra kan du försöka tvätta det med en ström av varmt vatten. Om korken inte tvättades, hälldes en varm läsklösning i örat (1 tsk per 50 ml vatten). Begrava det 3-4 gånger om dagen, för 4-5 droppar. Det kan ta flera dagar för pluggen att smula och örat kan tvättas från det.
  3. Från trängsel i öronen kan du använda väteperoxid. I örat införs en 3% lösning, först i en större mängd, vilket sätter huvudet så att peroxiden inte flyter. Efter några minuter måste du trycka skarpt strax över löparna för att trycka ut korken. Om korken är gammal och torr, för att mjukna den, kan du behöva gräva i 3-4 droppar peroxid, flera gånger om dagen på i flera dagar.
  4. En bra hjälp är också ett speciellt botemedel mot öron, baserat på karbamidperoxid, som kan lösa svavel. Dessa är sådana droger som "Debroks", "Auro", "E-Z-0" etc. Användningsperioden för sådana öronfall bör inte överstiga fem dagar.
  5. Kork kan försökas dra ut ur örat med en varmvattenflaska, som tidigare applicerat droppar för att mjuka det. Patientens öra placeras på en varmvattenflaska, svavel mjukas av värme och avlägsnas från öronkanalen.

Om du inte kan ta bort korken själv, eller när du försöker ta bort korken, har du ont, bör du konsultera en läkare för professionell hjälp.